Nieuws Sensoren in kledij helpen Colruyt-personeel ergonomischer werken

Sensoren in kledij helpen Colruyt-personeel ergonomischer werken

Foto Jimmy Kets

Sensoren in kledij helpen Colruyt-personeel ergonomischer werken

ANTWERPEN, HOBOKEN, OOSTENDE – Een vijftigtal medewerkers van een Colruyt-winkel in Oostende heeft in mei deelgenomen aan een test met sensoren in werkkledij om ergonomischer te werken. En dat leverde resultaat op: er werden tot 30 procent minder fysiek belastende houdingen vastgesteld. In het najaar volgt een nieuwe test in Hoboken.

Colruyt werkte voor de test samen met de Gentse start-up SpineWise, die intelligente wearables ontwikkelt die het aantal rug- en schouderblessures op de werkvloer helpt verminderen.

“We plaatsten twee sensoren op de werkkledij van de medewerker, eentje aan de kraag en eentje op heuphoogte”, legt SpineWise-CEO Liesbeth Van Hauwermeiren uit. “De sensoren bewegen mee met het lichaam en meten de positie ten opzichte van een neutrale rechtopstaande positie. Zo meten we de bewegingen van de rug.”

“Wanneer er een fysiek te belastende houding wordt aangenomen, dan geven de sensoren biofeedback, via een klein trilsignaal.” De focus lag op de meest voorkomende bewegingen: tillen, reiken en bewegingen aan de kassa.

Volgende test in Hoboken

De eerste test in de Colruyt-winkel in Oostende wierp meteen vruchten af: er werd aan daling van bijna 30 procent vastgesteld in het aantal voorbuigbewegingen van de rug.

“Belangrijke nuance is dat we vandaag vooral een zicht hebben op de korte termijn en niet de langetermijneffecten”, aldus Van Hauwermeiren. “Daarom is het zeker goed dat de test voortgezet wordt.”

In het najaar staat een volgende test gepland in de Colruyt-winkel in Hoboken. Daar zullen de winkelmedewerkers ook informatie krijgen over hoe ze meer ergonomisch kunnen werken, via video’s en rapporten met actiepunten.

Reageer op dit bericht

Reacties

Freddy D. 2022-07-01 11:42:40

Heel nuttig... Ik wil er voor pleiten dat op scholen (lessen lichamelijke opvoeding) men 'van jongs af aan' leert hoe iets 'op te rapen of op te tillen'

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.