SGS UZA Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder UZA - Johan Pype Managing Director SGS - Annick van Riel, Business Manager SGS CPU

SGS opent nieuw onderzoekscentrum op site UZA

SGS opent haar nieuwe onderzoekscentrum voor klinische farmacologie op de site van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en versterkt daarmee haar pionierspositie binnen het mondiale farmaceutische landschap. In deze moderne, innovatieve en duurzame faciliteiten, uitzonderlijk in Europa, draagt SGS bij tot het creëren van een gezondere en veiligere samenleving.

SGS, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering, opent naast het UZA haar hypermoderne, vroege fase, klinisch farmacologische onderzoekseenheid (CPU). Deze nieuwe toplocatie onderstreept de visie van SGS om deze zeer actuele bedrijfstak nog verder uit te bouwen in de toekomst. Reeds meer dan 40 jaar dicht SGS de kloof tussen molecule en mens, en voert het in zijn onderzoekseenheid complexe en innovatieve fase I - IIa klinische studies uit waarbij medicijnen voor de eerste keer getest worden in mensen. De nabijheid van het UZA versterkt een wetenschappelijke samenwerking met een netwerk van specialisten en technieken.

“Onze nabijheid tot het Universitair Ziekenhuis Antwerpen betekent dat expertise nooit ver weg is. Door onze krachten te bundelen, versterken en verbreden we onze mogelijkheden voor vroege fase klinisch onderzoek. Deze nieuwe faciliteit positioneert SGS in de voorhoede van innovatie op het gebied van klinisch onderzoek en helpt ons de komende jaren aan een gezondere en veiligere samenleving bij te dragen”, zegt Johan Pype, Managing Director SGS Benelux.

SGS Clinical Research begeleidt de farmaceutische en biotech sector in de klinische ontwikkeling van zijn nieuwe medicijnen, van begin tot einde, van ontwerp over uitvoering tot verwerking en rapportering van alle data. Met een ervaren team van experts en meer dan 100 medewerkers, wordt op de SGS CPU een vlotte en efficiënte uitvoering van de vroege fase studies gegarandeerd. Vanuit een databank van meer dan 13.000 potentiële studie deelnemers, en tijdens gerichte selectieonderzoeken met de hoofdonderzoeker (arts), worden gezonde mensen voor de klinische studies geselecteerd. Tijdens het verblijf in de SGS CPU worden de veiligheids- en werkingsmechanismen van de medicijnen in kaart gebracht.

SGS CPU werkt mee aan de klinische testen van allerhande medicijnen. Zo was SGS CPU recent ook actief betrokken bij verschillende klinische onderzoeken van vaccins in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. De nieuwe, state-of-the-art CPU geniet van moderne, duurzame en innovatieve faciliteiten. Met een capaciteit van 110 bedden, uniek in Europa, kan er een breed scala aan mogelijkheden aangeboden worden.

“Challenge studies zullen naar de toekomst toe een sleutelrol blijven spelen in de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten. Deze studies kunnen een cruciale tijdswinst betekenen in de klinische ontwikkeling van o.a. anti-virale middelen, door op een snelle en veilige manier de efficiëntie en veiligheid aan te tonen in een gecontroleerde omgeving. Daarom hebben we ook beslist om verder te investeren in het uitbreiden van onze quarantaine capaciteit in onze nieuwe CPU. Dit zal ons toelaten om efficiënter en sneller studies met grote aantallen studiedeelnemers uit te voeren”, zegt Annick van Riel, Director Clinical Pharmacology Unit, SGS.

Er werden al challenge studies uitgevoerd met een eigen ontwikkeld H3N2 (griep) virus en SGS heeft vorig jaar ook de eerste Malaria challenge studie uitgevoerd in België.