SIM Belgium coacht bedrijven

sim

Ze zijn uitermate tevreden over de ruggesteun die ze als ondernemers bij SIM Belgium kregen. Tillo Gyselinck en Raf Bahbout zetten enkele jaren geleden hun winkelketen Floorhouse op. In de verdere expansie van hun onderneming konden ze best wat advies gebruiken. Floorhouse is gespecialiseerd in de verkoop van vloerbedekking zoals parket, laminaat, vinyl, PVC enz. Ze kregen van SIM Belgium een individuele coach die hen "perfect langsheen verscheidene klippen geleid heeft."

Ondernemers zijn vaak heel eenzaam. Op het moment dat structurele beslissingen genomen moeten worden staan ze er meestal alleen voor. Feedback zou daarom vaak heel welkom kunnen zijn. Het advies van ervaren collega's kan een richting aangeven. De organisatie SIM biedt in dit opzicht verscheidene trajecten aan. Zowel sterke groeibedrijven, beloftevolle starters als innovatieve vernieuwers kunnen er steun in vinden. SIM staat voor Service Innovation Mnagement. De organisatie zet voor 8 oktober in het kasteel van Brasschaat een colloquium op rond leadership, innovatie en energie.

Boudewijn Dupont heeft als managing director en gedelegeerd bestuurder van SIM Belgium vanuit Antwerpen de lijnen voor de organisatie uitgezet. Als 'serial entrepreneur' heeft hij al een heel eigen traject achter de rug. Hij was oa. bestuurder bij het reinigingsbedrijf Clean Expert en bij de radiobedrijven Hit FM en FM Limburg. Hij was actief bij BAN Vlaanderen en hij Combifin. Hij zette SIM Belgium op in 2008 en bouwde de organisatie geleidelijk uit. Hij kreeg daartoe de steun van ING, Deloitte, PMW en Jaga.

“SIM Belgium coacht jonge High Potential Starters en mature High Growth Companies", zegt hij in een gesprek met Made in Antwerpen. "Hun zaakvoerders zijn stuk voor stuk talentvolle en gedreven ondernemers die hun bedrijf naar successen leiden. Ze bevinden zich vaak op een scharnierpunt in hun zakelijke ontwikkeling. SIM Belgium koppelt hen aan toegewijde sparring partners: beslagen coaches die als ondernemers hun waarde bewezen hebben en hun expertise graag delen. In een one-on-one-begeleiding of via adviesraden geven de coaches van SIM Belgium deze bedrijven constructieve feedback en advies. Met de ervaring en helikoptervisie van hun Business Angel Coaches vermijden de zaakvoerders tijd- en energievretende valkuilen, krijgen ze hun verdere groeitraject helder, en komen ze sneller tot successen.”

Het Business Angel Coaching-concept werpt ondertussen vruchten af: de SIM Belgium-coaches zetten knappe omzet- en tewerkstellingscijfers neer. In 2013 begeleidde SIM Belgium in totaal 24 groeibedrijven in een Business Angel Coachingtraject. Samen realiseerden deze ondernemingen vorig jaar een omzet van 103 mio EURO en stelden ze 1.234 mensen tewerk. De SIM Belgium-High Potential Starters verwezenlijkten een gemiddelde omzetgroei van 28% en toonden een tewerkstellingsgroei van eveneens 28%. De door SIM Belgium gecoachte High Growth-ondernemingen groeiden vorige jaar gemiddeld 4% in omzet, en 3% in tewerkstelling. "Wij zijn ervan overtuigd dat wij tegen het einde van het jaar zeker tot 50 bedrijven in portefeuille zullen hebben."

De Business Angel Coaches zijn experten uit de meest uiteenlopende disciplines – van algemeen management, HR en marketing tot logistiek en export. Zij brachten zelf innovatieprojecten tot een goed einde, kunnen een rijke loopbaan als expert voorleggen, of doorliepen met hun eigen bedrijf een succesvol groeitraject. SIM Belgium koppelt de High Potential Starters en High Growth Companies die het coacht altijd aan de Business Angel Coach die het bedrijf het best bij zijn vraag kan begeleiden, en die de sector en zijn uitdagingen kent. Tijdens het coaching-traject begeleidt de Business Angel Coach zijn coachee-bedrijf tien halve dagen per jaar rond een concreet thema. Hij/Zij is een klankbord, kritische spiegel en praktische raadgever.

Daarnaast komt een adviesraad van een 7-tal complementaire Business Angels Coaches vier keer per jaar samen. Ze brainstormt rond oplossingen voor de uitdagingen waarmee het gecoachte bedrijf geconfronteerd wordt. Elk van die adviseurs brengt zijn expertise en visie in. Zo vermijden de coachees valkuilen, nemen ze een short-cut naar hun doelstellingen, en benutten ze hun innovatie- en groeipotentieel volledig.

Er zijn toch nog wel meer projecten met zogenaamde business angels? "Klopt, maar wie werken veelal binnen andere structuren dan wij. Zo gaat het bij Bryo (VOKA) om de begeleiding van mensen die effectief nog moeten opstarten. Het project Plato, eveneens van VOKA is een vorm van peterschap dat geregeld bedrijfsleiders bijeenbrengt om richtingen uit te zetten. Wij engageren ons als SIM Belgium concreet in de bewuste bedrijven."

Het operationele team van SIM Belgium bestaat uit Elke Geraerts (Erasmus Universiteit Rotterdam), Jan Geets (Endigo), Ermelinda Hajdari en Boudewijn Dupont.

De raad van bestuur bestaat uit Boudewijn Dupont, Jan Kriekels (Jaga), Luk Delbrouck (advocatenkantoor Delbrouck-Daeninck) en Theo de Kool (Blokker Holding).

De adviesraad bestaat uit Elke Geraerts, Jan Geets, Herman Verstrepen (BAN Vlaanderen), Jan Kriekels, Luc Sterckx (Febeliec) en Marc Van Gastel (FIT).