Nieuws Antwerpen Sint-Augustinus gebruikt eerste robotgestuurde microscoopcamera bij neurochirurgische operatie

Sint-Augustinus gebruikt eerste robotgestuurde microscoopcamera bij neurochirurgische operatie

Sint-Augustinus gebruikt eerste robotgestuurde microscoopcamera bij neurochirurgische operatie

WILRIJK – In GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus werd afgelopen week de eerste neurochirurgische operatie uitgevoerd met de Modus V van Synaptive Medical. Deze robotgestuurde microscoopcamera met voice control en 3D-functionaliteit is de eerste in zijn soort in België, én in Europa. Vanaf april zal het apparaat in een volledig aangepaste, digitale operatiezaal ingezet worden.

De Modus V werd ontwikkeld door Synaptive Medical uit Toronto, VS. Het toestel heeft een camera die twaalf keer inzoomt, wat dubbel zo veel is als een klassieke operatiemicroscoop. “Dit is echt een spectaculaire verbetering”, vertelt dr. Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie van GZA Ziekenhuizen. Met augmented reality kunnen beelden ook verbeterd worden qua kleur, detail en contrast, zo kan bijvoorbeeld een zenuw of bloedvat uitgelicht worden.

Het toestel zal onder andere ingezet worden bij neurologische operaties. Veel hersentumoren zitten bijvoorbeeld vast aan zenuwen, wat risico’s inhoudt voor gehoorschade, verlamming of blindheid. “Dankzij Modus V kunnen we zelfs de verschillende zenuwvezels apart zien liggen”, voegt Van Havenbergh toe. “Aangezien de beelden getoond worden op grote ultra high definition schermen, kan het volledige team in de operatiezaal alles perfect mee volgen.”

Het toestel dat GZA Ziekenhuizen aankocht is de tweede generatie Modus V, voorzien van een 3D-functie en voice control om in- en uit te zoomen en te focussen. Sensoren voorkomen botsingen met personen of apparatuur. “Ik ben er zeker van dat Modus V de wereld van de microscopie definitief verandert. Binnen tien tot vijftien jaar is dit de norm en heeft de klassieke operatiemicroscoop afgedaan”, klinkt het tot slot.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.