Nieuws Antwerpen Sixinch experimenteert met foamcoating

Sixinch experimenteert met foamcoating

Sixinch experimenteert met foamcoating

sixinchSixinch gaat nu uiteindelijk ook aan de slag in China. Een Belgische expat gaat er de foamcoating meubels van het bedrijf uit Kontich op die miljoenenmarkt zetten. Allicht een finale doorbraak voor Pieter Jamart en Michel Sels, twee entrepreneurs die zachtschuim (PU) ombouwen tot heuse design meubels.

Designer Pieter Jamart experimenteerde al op school met foamcoating doch vond alles bijeen geen leverancier die aan zijn eisen kon voldoen. Hij ging uiteindelijk zelf op zoek naar de perfecte samenstelling in zijn garage.

Waar het om gaat is tot de perfecte polyurethaan (PU) te komen die makkelijk kan gesneden worden in alle vormen en maten. Daarop komt dan een flexibele toplaag in rubber (coating) die alle mogelijke kleuren kan aannemen, water- en weerbestendig is, naadloos en ook nog eens makkelijk in onderhoud. “Wij hebben er heel wat tijd over gedaan om tot de juiste samenstelling van de PU en de coating te komen,” zegt Pieter Jamart. “Het gaat om de varianten die we kunnen ontwikkelen. We zijn oa. ook tot een harde coating gekomen die dan weer ideaal is voor extreem gebruik voor bv. zitmeubelen in openbare plaatsen als musea en winkelcentra.”

“Maar je kunt zelfs nog verder gaan en de zetel van je ontwerp naderhand bekleden met stof. Al onze ontwerpen zijn effectief gestoffeerd beschikbaar, ook weer in alle kleuren. De resistentie van foamcoating en de soft feeling van luxueuse stoffen is in dit opzicht de ideale combinatie.”

Pieter Jamart en zijn zakenpartner Michel Sels zetten in 2003 hun eigen firma, Sixinch op, een start-up waarmee ze al snel droomden van internationaal succes. Ze deden het in eigen land relatief goed maar ze wilden meteen ook de internationale markt op. “We stootten echter al vlug op obstakels. Zo was het zeker niet makkelijk om de vaak grote meubelstukken ter plaatse te krijgen. Door de wisselkoersen en de importbelastingen liepen de kosten bovendien snel hoog op. Taal- en cultuurverschillen zorgden voor bijkomende problemen.”

Sixinch schakelde daarom snel over op licentiecontracten met lokale producenten. De eerste contracten werden afgesloten met… een Japanse producent. “Wij vonden in Shinji Mikami van Field Club Inc een Japanse partner die onze technologie ging toepassen in zijn eigen fabriekje in Sapporo. Omdat het goed liep nam Shinji Mikami er na verloop van tijd de licenties bij voor Taiwan en Zuid-Korea.” Enkele tijd later volgde de overstap naar Spanje, Italië en de Verenigde Staten. “Wij stonden in dit opzicht op de NeoCon@beurs in Amerika waar we heel veel succes hadden. Met onze Cliffy 8000 kregen we er zelfs een award toegekend door het Amerikaanse design magazine Contract.”

Meubels van Sixinch kun je onderhand vinden in het Centre Pompidou in Parijs, in de Belgische ambassade in Tokio, op het terras van ’t Zilte in het MAS in Antwerpen, in het Mondriaan hotel in Miami enz. “Ons meest recente project was de kunstinstallatie The Vertical Village voor de International Building Exhibition in Hamburg.”

Dure design? “Toch niet,” reageert Pieter Jamart. “Omdat alles handmade is zijn onze meubels niet goedkoop maar als je ervan uitgaat dat alles de facto custom made is zijn onze prijzen toch wel aanvaardbaar.

Bij Sixinch in Kontich werken vandaag 7 mensen. Het bedrijf tekent voor een omzet van 1,2 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Antwerpen
Antwerpen

Jumbo City komt naar Antwerpen

Jumbo brengt haar binnenstedelijke winkelconcept Jumbo City naar België. Op woensdag 15 december opent de supermarktketen haar eerste stadswinkel van… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer