Nieuws Antwerpen Slecht fiscaal rapport voor Beveren-Waas

Slecht fiscaal rapport voor Beveren-Waas

Slecht fiscaal rapport voor Beveren-Waas

bevereDe gemeente Beveren-Waas krijgt een slecht rapport van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. De ondernemersorganisatie houdt de evolutie van de lokale financiën in de gaten. Elk jaar wordt een uitgebreide financiële analyse van de gemeentelijke budgetten opgemaakt.De studie over de Wase gemeentes is inmiddels klaar. Daaruit blijkt oa. dat Beveren-Waas liefst 63% van zijn belastinginkomsten bij de bedrijven haalt.

Uiteraard scoort Beveren dan anderzijds wél goec op het vlak van de algemene personenbelasting. Die ligt in het Waasland (7,4 %) gemiddeld hoger dan in het arrondissement Antwerpen (6,7 %). Beveren verhoogde het tarief aan het begin van de legislatuur met 1 %. maar desondanks hanteert de gemeente met 5 % een laag tarief. Minder goed doen Sint-Niklaas het met een tarief van 8,5 % en Kruibeke, Stekene en Temse die 8 % algemene personenbelasting heffen.

Op het vlak van onroerende voorheffing is Lokeren dan weer de beste van de Wase klas. Ook op het vlak van onroerende voorheffing hanteren de Wase steden en gemeenten hogere tarieven dan de
Antwerpse. Het gemiddelde tarief in het Waasland is 1.482 opcentiemen. In Antwerpen bedraagt het
gemiddeld slechts 1.170 opcentiemen. Lokeren tarifieert aan 1.250 opcentiemen en scoort daarmee
het beste in het Waasland. Ongeveer 1/4de van de Vlaamse gemeenten heeft nog een lager tarief. Kruibeke
draagt inzake onroerende voorheffing de Wase rode lantaarn. Deze gemeente hanteert 1.950 opcentiemen.

Ook op het vlak van de uitstaande schuldenlast doet Lokeren het goed. Lokeren heeft de laagste schuld
per inwoner van het Waasland. De gemeente Beveren heeft 2.947 euro euro schuld per inwoner. Daarmee scoren ze bij de slechtste van Vlaanderen en hebben ze bijna drie keer zoveel schuld per inwoner als het Vlaams gemiddelde (1.072 euro). Het meerjarenplan geeft bovendien aan dat deze schuld de komende jaren nog oploopt. Ook Sint-Niklaas (1.361 euro/inwoner) en Kruibeke (1.356 euro/inwoner), Stekene (1.259 euro/inwoner) en Sint-Gillis-Waas (1.219 euro/inwoner) torsen vrij veel schuld mee. De stad
Lokeren heeft de duidelijk de laagste schuld per inwoner van het Waasland met zo’n 329 euro per inwoner.

De personeelsbezeting is eveneens een criterium dat geanalyseerd wordt. In dit opzicht doet Kruibeke doet het duidelijk met minder personeel dan de rest van het Waasland. De rapporten tonen ook aan dat de Wase gemeenten met veel personeel werken. Sint-Niklaas spant, als centrumstad, de kroon met 11,89 personeelsleden per 1.000 inwoners. Daarmee behoort ze tot de Vlaamse steden die het meeste personeelsleden in dienst hebben. Kruibeke is op dit vlak de beste leerling van de Wase klas (6,21 personeelsleden per 1.000 inwoners). Evenwel werkt de helft van alle Vlaamse gemeenten met minder personeel.

De druk op de bedrijven is in het Waasland vrij hoog. Voka − Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
berekent elk jaar de bijdrage die de bedrijven leveren aan de lokale belastingen door specifieke bedrijfsbelastingen zoals drijfkracht bijvoorbeeld. Daaruit blijkt dat gemiddeld 1/3de van de belastinginkomsten van de lokale besturen door ondernemingen wordt bijgedragen. Echter zijn er grote verschillen tussen de gemeenten, ook in het Waasland. Zo zijn de Beverse bedrijven goed voor 63,5 % van de belastinginkomsten. In Sint-Gillis- Waas wordt het overgrote deel van de belastingen door
burgers betaald. Bedrijven betalen er slechts 7,8 % van de belastingen. Dit is te verklaren door het lage aantal bedrijven.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.