Nieuws Antwerpen Smartflower fleurt bedrijfsterrein op

Smartflower fleurt bedrijfsterrein op

Smartflower fleurt bedrijfsterrein op

smartsmartWie in de buurt van de Algemene Bouwonderneming Jos Dejongh in Kalmthout komt zal het ongetwijfeld al opgemerkt hebben: in de voortuin van het bedrijf staat een indrukwekkend zonnepaneel, de Smartflower. De Smartflower is de eerste mobiele all-in-one plug and play fotovoltaïsche installatie die in België gebouwd werd. Het is net een zonnebloem die meedraait met de zon en zoveel mogelijk zonne-energie capteert.

“Ik liep al langer met plannen rond om in onze voortuin iets te zetten, een kunstwerk of zo”, zegt zaakvoerder Jos Dejongh. “Tot het Installatiebedrijf Vorsselmans met die idee kwam om er een mobiel zonnepaneel te bouwen. Vond ik biezonder aantrekkelijk als concept. Nu ben ik er biezonder gelukkig mee. Je komt hier ’s morgens op kantoor en je ziet dat het ding al aan het werk is…. Het leeft met ons mee.”

Bij de Algemene Bouwonderneming Jos Dejongh waren ze er al snel bij: op het dak van de onderneming liggen verscheidene statische zonnepanelen. “Toen ze bij Vorsselmans met het voorstel kwamen om een Smartflower te installeren was ik erg geïnteresseerd in het feit dat de technologie almaar geperfectioneerder lijkt te worden. De Smartflower is immers mobiel, kan eender waar geplaatst worden en weer verplaatst. De installatie volgt de bewegingen van de zon, vouwt automaisch open en gaat weer dicht bij te weinig licht of te veel wind. Het bestaat uit 18 vierkante meter zonnepanelen en garandeert ons 3.000 kWh, zowat het verbruik van een gemiddeld gezin.”

Marc Vorsselmans en Gert Voden van het installatiebedrijf: “de Smartflower is helemaal niet complex. Je kunt ze verplaatsen en verankeren in de grond of op een solide bodem. Ze is binnen één uur bedrijfsklaar.”

De Smartflower wordt gebouwd in Oostenrijk, Vorsselsmans (Loenhout) is de distributeur voor België. Enige navraag leert dat de installatie zo’n 15.000 euro kost.

Bij de Algemene Bouwonderneming Jos Dejongh zijn ze alvast best tevreden over de resultaten van de Smarflower. “Het rendement is alvast hoger dan dat van statische zonnepanelen. En het oogt nog leuk ook.”

Jos Dejongh zette zijn firma zo’n 25 jaar geleden op en werkt vandaag met 50 man. Het gaat best goed “maar het is toch knokken”, zegt Jos Dejongh. “De wetgeving wordt bovendien steeds complexer, de mobiliteit steeds moeiijker en de technologische ontwikkelingen haast niet te volgen. Maar neen, we klagen niet.”

Foto: Gert Boden, Mark Vorsselsmans en Jos Dejongh.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.