Nieuws Antwerpen Smartphone-app geeft je veilig gevoel

Smartphone-app geeft je veilig gevoel

Smartphone-app geeft je veilig gevoel

volgen30% van de jongeren voelt zich ‘s avonds of ‘s nachts wel eens onveilig. In Sint Niklaas heeft 56% van de artsen zich bij een huisbezoek al eens minder op hun gemak gevoeld. Daarom wordt er in de hoofdstad van het Waasland intensief samengewerkt met de politie. Uiteraard kan de politie niet overal tegelijk zijn. De start-up Amicimi heeft in dit opzicht een smartphone-app gelanceerd met een intelligent volgsysteem en een automatische sms-functie naar zogenaamde “buddies” toe.

In de smartphone-applicatie van Amicimi wordt je route of planning ingegeven. Wanneer je van je traject afwijkt worden automatisch je vrienden of een bewakingsfirma gewaarschuwd. De combinatie van de gps-functie en het automatisch waarschuwingssysteem, maakt de app uniek in zijn soort.

Amicimi van de ondernemers Stefaan Dauwe en Frederic Van Quickenborne bouwde eerder een alarmknop uit die rechtstreeks in verbinding staat met de meldkamer van de bewakingsfirma Securitas. De bewakingsagenten van het bedrijf kunnen dan via het gsm-toestel meeluisteren naar het omgevingsgeluid en zo verifiëren of het om een gevaarlijke situatie gaat. Indien nodig, verwittigen zij de politie. Via de plaatsbepaling van de smartphone wordt de locatie doorgestuurd en kunnen de agenten snel ter plaatse gaan.

De smartpone-app van Amicimi gaat nu nog een stap verder. Een intelligent volgsysteem maakt gebruik van een gps-signaal. “Met de app kan je bijvoorbeeld ingeven dat je naar huis vertrekt. Als je van de route afwijkt of te lang over de afstand doet, stuurt de applicatie automatisch een sms naar de mensen die je vooraf hebt ingegeven. Die zogenaamde ‘buddies’ kunnen je dan contacteren en, als er echt gevaar is, in actie schieten ,” stelt Frederic Van Quickenborne.

Afhankelijk van de formule die je hebt, kan je ook de meldkamer van Securitas als buddy ingeven en wordt Securitas meteen op de hoogte gebracht van een potentieel gevaar.

Maar de applicatie is nog slimmer dan dat. Als je ergens heen moet en je de situatie niet helemaal vertrouwt, kan je bijvoorbeeld ingeven dat je binnen een kwartier die plaats weer verlaten moet hebben. Als dat niet het geval is, slaat het ingebouwde systeem alarm en brengt het je buddies op de hoogte.

Niet alleen een goede oplossing voor studenten die zich onveilig voelen, ook thuisverplegers, huisartsen en deurwaarders, die beroepsmatig huisbezoeken moeten afleggen, zijn ermee gebaat. Veel artsen of verpleegkundigen voelen zich immers niet altijd op hun gemak als ze huisbezoeken moeten afleggen. Uit een bevraging van de Huisartsenkring van Sint-Niklaas twee jaar geleden bleek bijvoorbeeld dat 56 procent van de huisartsen zich niet op zijn gemak voelt bij huisbezoeken. “In Sint-Niklaas werken ze sindsdien samen met de politie, maar dat is uiteraard niet overal haalbaar. Onze applicatie is daarom een veilig alternatief,” stelt Stefan Dauwe.

De app is uniek in zijn genre: bij andere apps moet je rekenen op vrienden die de weg die je aflegt voortdurend traceren, maar de toepassing van Amicimi stuurt automatisch een sms’je naar de juiste personen als je verdachte afwijkingen vertoont. De combinatie met een gps-functie maakt het geheel ook betrouwbaarder. Bovendien is het de eerste app in zijn soort die ontwikkeld werd door een Belgisch bedrijf.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.