AnthonyCranes Sofie Anthony.

Sofie Anthony Van Anthony Cranes: “Ik heb geluk dat ik van veel verschillende dingen energie krijg, zo blijf ik leren”

Sofie Anthony is ‘Dé Strafste Onderneemster van Antwerpen’. Ze is zaakvoerster van Anthony Cranes, een kranenverhuurbedrijf uit Berchem. “Ik heb het bedrijf tot dit plafond gebracht en ik ben heel nieuwsgierig naar wat mijn toekomstige rol wordt.”, zegt de onderneemster.

We konden de winnares helaas niet live spreken aangezien ze tijdens de krokusvakantie op skivakantie was in Grand Massif. “Ik heb me op een terrasje gezet”, zegt de onderneemster wanneer we vragen of het telefoontje op een goed moment komt. “Tot nu toe was het heel leuk. Twee van de vier kinderen zijn mee. De andere twee zijn snowboarders, en hadden deze week andere plannen”, legt Sofie uit. “Als ik vakantie heb, wil ik weg zijn. Anders ben ik toch weer met het werk bezig.”

Sofie is in het ondernemerschap gestapt na de geboorte van haar jongste dochter. “De eerste jaren was ik nog onzeker. Ik was altijd maar op zoek naar opleidingen over onder andere rekeningen lezen en KPI’s opzetten. Ik heb ontdekt dat ik veel meer heb aan connecteren met andere ondernemers. Ik leer van de fouten die we allemaal wel maken.”

Lees ook: Sofie Anthony is dé Strafste Onderneemster van Antwerpen: “Ik was al blij met de nominatie, maar dit is de kers op de taart”

“Achter elke vrouw een sterke man”, zegt Sofie dankbaar. “Wij hebben vier kinderen, en zonder hem had ik dit allemaal niet kunnen doen. Onze rollen zijn eigenlijk omgedraaid. Hij geeft mij heel veel ruimte om te doen wat nodig is. Hij had er ook vertrouwen in dat we hier de vruchten van zouden plukken. Ondertussen is onze organisatie groot genoeg dat er een middle management is, waardoor er meer ruimte is om zonder schuldgevoel thuis te zijn waar ik ook nodig ben.”

Op het moment van dit interview is Sofie op skireis met twee van de vier kinderen. “Ze komen op een leeftijd dat ze nog maar een paar jaar met ons zouden meegaan. Met Kerst hebben we voor de eerste keer een grote reis met heel het gezin gemaakt naar Vietnam. De dankbaarheid en verwondering van de kinderen was fantastisch om te zien. We gaan de komende jaren nog andere continenten doen. De volgende reis is naar Marokko. Mijn kinderen willen naar Zuid-Afrika, Mexico en New York. We gaan dus nog even bezig zijn (lacht).”

Sofie Anthony.

Sofie probeert ook nog tijd te maken voor zichzelf. “Ik volg twee keer per week pilates met een personal trainer. Dat is mijn moment voor ik naar het werk ga, en ik voel me daar niet schuldig over. Ik ben heel dankbaar dat ik dat heb gevonden. Daarnaast hebben wij een breed sociaal netwerk en gaan we wel eens naar concerten of op restaurant. Ik geniet er heel hard van om onder de mensen te zijn.”

Leerschool

Sofie heeft, zoals elke ondernemer, enkele lessen moeten leren. Haar grootse werkpunt in het begin van haar carrière was vertrouwen hebben in haar team. “De weg naar een doel zal voor hen niet altijd hetzelfde zijn, maar het beoogde eindresultaat is dat wel. Ik heb geleerd om los te laten, want ik vind het belangrijk om een werkgever te zijn die werkt vanuit vertrouwen. Ook heb ik geleerd dat structuur en duidelijkheid scheppen heel belangrijk is om mensen in het team hun pad te kunnen laten bewandelen.”

Sofie kreeg recent de vraag om zich kandidaat te stellen om in verschillende raden van bestuur te zetelen. Ook is ze actief in de Belgische Kraanfederatie. Daarnaast is ze nog volop haar netwerk aan het uitbreiden door naar netwerkevenementen te gaan. “Ik heb geluk dat ik van veel verschillende dingen energie krijg. Op die manier kan ik blijven leren. Ik heb het bedrijf samen met mijn broer tot dit plafond gebracht en ik ben heel nieuwsgierig naar wat mijn toekomstige rol wordt. Het geeft me voldoening om ook buiten het bedrijf de vleugels uit te slaan.”

Ondanks dat Sofie in de zaak is gerold, is ze een echte ondernemer. “Van iets klein iets groot kunnen maken vind ik fantastisch. Samen met een team anderen kunnen helpen geeft mij veel voldoening. Ons team is heel divers, ook dat is leerrijk. We hebben onder andere mensen van Roemeense, Irakese, Syrische, Ethiopische en Marokkaanse afkomst in dienst. Dit zijn talenten die elders misschien niet altijd de juiste kansen krijgen. Als collega’s leren ze onderling ook veel van elkaar, bijvoorbeeld dat een halal pizza minstens even lekker is als een gewone pizza (lacht).”