Nieuws Antwerpen Staalbouwer Frisomat uit Wijnegem bouwt hangar voor vliegtuig met zonne-energie.

Staalbouwer Frisomat uit Wijnegem bouwt hangar voor vliegtuig met zonne-energie.

Staalbouwer Frisomat uit Wijnegem bouwt hangar voor vliegtuig met zonne-energie.

frisomatDe staalconstructiebouwer Frisomat uit Wijnegem heeft in Zwitserland een loods gebouwd voor een vliegtuig op zonne-energie.  Het vliegtuig zelf is een project van het Zwitserse SolarXplorers SA. Het project zal worden verwezenlijkt in Payerne, in het kanton Vaud.

SolarXplorers SA plant in 2018 een reis naar de rand van de ruimte met een vliegtuig dat volledig zal aangestuurd zijn op zonne-energie.  De voorbereidingen voor deze vlucht op hernieuwbare energie zijn volop bezig.  Het vliegtuig en de hangar die door Frisomat werd gezet zijn aan het publiek voorgesteld.

Met een zonnevliegtuig 25 km de hoogte in vliegen is een bijzondere onderneming. “Om zo’n project te doen slagen, is continue innovatie vereist,” zegt piloot Raphaël Domjan. “Dat principe moesten we ook aanhouden in de uitbouw van onze vliegtuighangar.  Het project is tijdelijk. Het atelier moet dus moeiteloos demonteerbaar zijn om nadien elders onder te brengen.” Het  meccanoconcept waarmee de Belgische staalbouwer Frisomat bouwt, bood een prima oplossing.
“Om aan het vliegtuig met 25 m spanwijdte makkelijk te kunnen sleutelen, ontwierpen we bij Frisomat een gebouw van 30 meter breedte met XL schuifpoort,” zegt business-developer bij Frisomat Joost Van Herck. In een oogwenk kan SolarXplorer het zonnevliegtuig zo in- en uitrijden voor testvluchten of showcases”.

“Op minder dan een maand hebben we de bouw van de 450 m2 grootte hangar op het vliegveld van Payerne afgeleverd. Onze deadline is gehaald,” zegt Van Herck. “Nu is het aan SolarXplorers SA om tegen 2018 hun droom verder waar te maken.”

Frisomat is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en bouw van industriële gebouwen uit koudgevormd staal. Ruim 80% van de productie is bestemd voor export.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.