Nieuws Antwerpen Stad Antwerpen neemt nieuwe bibbus in gebruik

Stad Antwerpen neemt nieuwe bibbus in gebruik

Stad Antwerpen neemt nieuwe bibbus in gebruik

Vandaag werd de nieuwe bibbus van stad Antwerpen ingehuldigd. De nieuwe, op maat gebouwde bus vervangt de oudste van de 3 huidige bussen. Ze functioneert tegelijk als rijdende bibliotheek, voorleesruimte en cinemazaaltje. Allemaal in één bus.

De allereerste Belgische bibbus, waar Antwerpen overigens de primeur van had,  dateert al uit 1959. Toen heette ze nog ‘bibliobus’. Deze mobiele wijkbibliotheek was meteen een succes bij jong en oud. Sinds 1991 rijdt de bus enkel nog naar scholen. De bibbus is een educatieve partner voor het basisonderwijs, die alle leerlingen leesplezier wil laten ervaren. Het gaat daarbij om lezen in de ruimste zin van het woord: zowel geprinte als digitale media, zowel tekst als beeld; van boeken tot strips, tijdschriften en websites.

Elke schooldag rijden er 3 bibbussen naar basisscholen die geen bibliotheek in de buurt hebben. Zo hebben die scholen ook toegang tot een jeugdbibliotheek. De stad ondersteunt hiermee meer dan 80 basisscholen. Nagenoeg 770 klassen maken elk jaar gebruik van deze gratis dienstverlening.

“Het vertrouwde ontwerp van de bibbus werd helemaal hertekend” zegt schepen Caroline Bastiaens. De stad nam een interieurarchitecte en een professionele carrosseriebouwer onder de arm. Samen met het bibbusteam creëerden zij een unieke transformeerbare jeugdbibliotheek.

De bibbus biedt leesmateriaal dat inspeelt op de leefwereld en de meertaligheid bij de Antwerpse kinderen. Scholen hebben vaak geen budget, personeel en infrastructuur om zelf een actuele schoolbibliotheek uit te bouwen en te onderhouden.

Boekjes, filmpjes, verhalen en beelden worden in hun context gepresenteerd. Thema’s die leven in de stad worden extra in de kijker geplaatst. De focus ligt telkens op leesplezier en niet op het lees- en leeftijdsniveau van de kinderen. Dat zorgt ervoor dat kinderen de bibbus ervaren als een aangename snuisterplek, waar ze moeiteloos leesmateriaal ontdekken dat hen boeit en verrijkt.

De bus kan ook worden omgebouwd tot een plek voor analoge en digitale (voor)leesactiviteiten en filmvertoningen. Bureaus kunnen verdwijnen in de wand, zitbankjes en stoeltjes passen als een puzzel in de boekenrekken, er is sfeerverlichting en een beamer. Deze aanpasbare bibbus is dus ideaal om in te zetten tijdens zomeractiviteiten op speelpleinen, in zomerscholen en in buitenschoolse kinderopvang.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.