Nieuws Antwerpen Stadsbestuur vraagt advies over Delwaidedok

Stadsbestuur vraagt advies over Delwaidedok

Stadsbestuur vraagt advies over Delwaidedok

ANTWERPEN – Er is heel wat commotie over de rol van Leo Delwaide en bijgevolg ook over de naamgeving van het Delwaidedok. Het Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie nu het advies inwinnen van het wetenschappelijk comité dat de stad begeleidt inzake de herdenking van en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Christendemocraat Leo Delwaide (1897-1978) was burgemeester van Antwerpen tijdens het grootste deel van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn burgemeesterschap vonden dus ook de Jodenvervolging en -deportaties plaats. Uit een nieuw boek van historicus Herman Van Goethem blijkt dat de rol van Delwaide daarin actiever was dan tot nu werd aangenomen.

Verschillende politieke partijen en Antwerpse politici vroegen zich luidop af of zijn naam nog wel kan verbonden worden met het dok in de Antwerpse haven. Antwerps burgemeester Bart De Wever stelt in een reactie dat het stadsbestuur advies zal vragen aan het wetenschappelijk comité. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken.

“Eerder werden op basis van het werk van dit wetenschappelijk comité door de stad al beslissingen genomen inzake het oprichten van een nieuw monument voor alle slachtoffers van de Holocaust en het oorlogsgeweld, inzake het aanbrengen van fysieke herinneringen op relevante plaatsen in het publieke domein en inzake het opstarten van een vernieuwde herinneringseducatie naar de volgende generaties”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. “De stad Antwerpen wil haar verleden recht in de ogen kijken. De erkenning van de rol van het toenmalige stadsbestuur in de razzia’s en deportaties gebeurde reeds in het herdenkingsboek over 450 jaar stadhuis alsook in de formele verontschuldigingen van zowel de huidige als de vorige burgemeester ten aanzien van de Joodse gemeenschap in Antwerpen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.