Botanic-Estate nv, de vennootschap achter het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp, diende in december 2024 een vergunningsaanvraag in om de eengezinswoningen aan de Sint-Jorispoort 25, 27 en 29/31 te verbouwen. De projectontwikkelaar achter het hotel, Iret Development van Eric De Vocht, wil het hotel uitbreiden met een doorlopend restaurant-café op het gelijkvloers en kantoren op de verdiepingen.
Maar dat is buiten de Antwerpse regelgeving gerekend. Het Antwerpse stadsbestuur heeft de vergunningsaanvraag geweigerd, omdat de plannen ingaan tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Binnenstad en de Antwerpse bouwcode. “Het is niet omdat ze de panden in erfpacht hebben genomen met de intentie ze samen te voegen, dat de wetgeving niet gevolgd moet worden”, stelt schepen van Stadsontwikkeling Patrick Janssens (Vooruit).

De panden maken bovendien deel uit van een groep huizen die vastgesteld zijn als bouwkundig erfgoed. De panden op de nummers 25 en 27 zijn opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed. “Die zijn beeldbepalend in die omgeving”, zegt Janssens. “De Sint-Jorispoort is een goed bewaarde straat op dat vlak. Het zijn eengezinswoningen met een aanvullende functie, zoals een winkel op de benedenverdieping. Het RUP Binnenstad stelt dat het zo ook bewaard moet blijven.”
Bouwovertreding?
De andere reden voor de weigering is dat de stad het aantal eengezinswoningen, kleiner dan 350 m², wil beschermen tegen de omvorming naar meergezinsgebouwen en functiewijzigingen. “Ook dat is opgenomen in de bouwcode”, zegt Janssens. “De woonfunctie van de panden zou hier verdwijnen. Dat kan dus niet volgens de bouwcode.”

Hoewel de vergunningsaanvraag nu pas is behandeld, lijken er toch al werken te zijn uitgevoerd. Zo zijn de trappen in huisnummers 25 en 27 al verwijderd, hoewel die er nog wel waren toen Botanic-Estate nv de erfpacht van de panden overnam. Of die nu teruggeplaatst moeten worden, is nog niet duidelijk. Dat wordt nog onderzocht door de dienst bouwtoezicht.
In het verleden werden al verschillende bouwovertredingen vastgesteld bij de bouw van het vijfsterrenhotel, zoals een metalen poort, veranda’s en de veelbesproken luifel rond een zeldzame Japanse notenboom in de botanische tuin. Die werden uiteindelijk in 2024 wel geregulariseerd door het vorige stadsbestuur.
“We gaan niet in op individuele dossiers”, stelt David Cleiren, woordvoerder van waarnemend burgemeester Koen Kennis (N-VA), onder wie de dienst valt. “Als er een bouwovertreding wordt vastgesteld, wordt dat behandeld volgens het beleidskader dat is vastgelegd door de gemeenteraad.”
Botanic Sanctuary is ook eigenaar van het voormalige pand van het Echt Antwerps Theater in de Arenbergstraat. De vergunningsaanvraag om daar 22 kamers in onder te brengen, werd begin dit jaar door de vennootschap achter het hotel weer ingetrokken.