Nieuws Antwerpen Standaard Boekhandel neemt Club over

Standaard Boekhandel neemt Club over

Standaard Boekhandel neemt Club over

clubStandaard Boekhandel neemt zijn sectorgenoot Club over. Door de transactie kan de Vlaamse keten een sterke aanwezigheid op de Waalse markt uitbouwen. Club heeft een netwerk van éénendertig winkels, waarvan de meesten in Wallonië. In Vlaanderen heeft de keten alleen filialen in Leuven en Gent. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

Club werd acht jaar geleden voor een bedrag van 21 miljoen euro overgenomen door de holdings Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) en Ackermans & van Haaren (A&vH). Club kwam daardoor in handen van Distriplus dat ook Di en Planet Parfum controleert. Geert Schotte, gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel, had eerder al de mogelijkheden op overnames gesuggereerd om een expansie buiten de Vlaamse grenzen te kunnen realiseren. Club realiseert een jaaromzet van ruim 53 miljoen euro. Het bedrijf stelt 280 mensen tewerk.

De initiatieven van Standaard Boekhandel zijn alvast merkwaardig. De boekenwinkel heeft het vandaag immers biezonder moeilijk. De ontlezing is een feit. De televisiecultuur dringt vooral door. Dan is er ook minder tijd voor een goed boek. Dat zullen de boekhandelaren onderhand geweten hebben. De globale verkoop aan boeken daalde verleden jaar met 2,6% tot pakweg 15 miljoen stuks. De klassieke boekenwinkel zag de verkoop met 3,4% dalen.

Paniek overal. Niet zo bij Standaard Boekhandel uit Sint Niklaas dat zijn succesverhaal met zijn 150 winkels verder uitschrijft. In een gesprek met het communicatieportaal RetailDetail bevestigde Geert Schotte dat Standaard Boekhandel ook verleden jaar verder gegroeid is. Terwijl alle kleinere concurrenten steen en been klagen en de Vlaamse boekenmarkt daadwerkelijk gekrompen is zet de boekenketen uit Sint Niklaas voortdurend nieuwe bakens uit. De groei bedroeg verleden jaar in dit opzicht 3% tot nagenoeg 200 miljoen euro.

Een van die recente initiatieven is de lancering van een eigen klantenkaart. Wie 200 punten spaart krijgt een reductie van 3 euro op een aankoop.

Ook de verdere uitbouw van de webwinkel heeft de groei van de verkoop duidelijk onderbouwd. Standaard Boekhandel heeft gekozen voor een doelgerichte multichannel strategie. De verkoop via internet wordt in dit opzicht afgestemd op de verkoop in de winkels. “Onze strategie is dat ze niet naast elkaar maar door elkaar moeten bestaan,” zegt Schotte. De gedelegeerd bestuurder is er daarom van overtuigd dat de fysieke winkels hoe dan ook altijd zullen blijven bestaan. “Er zijn trouwens al heel wat online retailers die zoeken naar fysieke winkelpunten”, zegt hij ten aanzien van RetailDetail. “Ze mogen het dan al servicepunten of eender wat noemen, het komt erop neer dat ze de nood aan een winkel voelen.”

Het bedrijf is er zich anderzijds van bewust dat de uitbouw van een multichannel strategie flink wat eisen stelt ten aanzien van de werking van de keten. Zo moeten de logistiek, de distributie en de back-office omgedacht worden. Ook de eigen medewerkers in de winkels moeten over andere tools kunnen beschikken om de nieuwe verkoopskanalen op te volgen.

De franchisenemers binnen de keten hebben uiteraard wel zo hun twijfels gehad bij de opkomst van de online verkoop. “Maar die twijfels zijn ondertussen weggenomen. Het bewijs: we zijn gegroeid in een krimpende markt,” zegt Schotte.

Nieuw bij de keten is vooral de verkoop van cd’s. De Standaard Boekhandel pikt hiermee duidelijk in op het verdwijnen van de Free Record Shop. De eerste verkoopsprognoses zijn ondertussen al ver achterhaalod.

De overname van Club is kennelijk een nieuwe zet in de langetermijnstrategie van de groep. De franstalige keten heeft het in de afgelopen jaren zeker niet makkelijk gehad. Begin verleden jaar werd nog een zoveelste herstructurering doorgevoerd waarbij 30 personeelsleden ontslagen werden en enkele winkels gesloten. Club is met slechts twee winkels actief in Vlaanderen, in Gent en Leuven. De overiges winkels bevinden zich allemaal in franstalig België.

Zuidnederlandse Uitgeverij

De Standaard Boekhandel is een dochteronderneming van de Zuidnederlandse Uitgeverij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.