Prijsuitreiking Kmo van het jaar in Antwerpen. Foto: Unizo. Dexxter uit Antwerpen werd vorig jaar bekroond tot beloftevolle kmo van het jaar in Antwerpen. Foto: Unizo.

Start-up Dexxter ‘beloftevolle kmo van het jaar’: “Ook eenmanszaken kunnen hun boekhouding zelf doen”

Unizo Antwerpen maakte begin november de ‘kmo van het jaar’ en de ‘Beloftevolle kmo van het jaar’ bekend. In die laatste categorie was het boekhoudapplicatie Dexxter die de trofee mocht ontvangen. De start-up haalde het onder andere van E-bis, de Mechelse verdeler van tweedehands elektrische ex-leasefietsen, en van softwareontwikkelaar Comax. Tijd om eens van dichtbij kennis te maken met de jonge ondernemers achter Dexxter.

De trofee van ‘Beloftevolle kmo van het jaar’ kwam als een verrassing voor de drie oprichters van Dexxter. Anderhalf jaar gelden brachten Stan De Pauw (28), Giel Thomas (31) en Robbe Claessens (26) met een klein hartje een pakket op de markt waarmee eenmanszaken zelf op een begrijpbare en betaalbare manier hun boekhouding kunnen doen. “Het is super om te zien dat ook Unizo en de jury erkennen dat Dexxter een goede oplossing is in een fel veranderend ondernemers- en boekhoudklimaat”, zegt Stan trots.

Samen met Robbe was Stan al tijdens zijn studies actief als ondernemer. “Wij waren student-ondernemers die bezig waren met het ontwikkelen van websites. Wij ondervonden snel dat er heel wat administratieve rompslomp komt bij kijken terwijl je als startende ondernemer toch in de eerste plaats met je product of dienst wil bezig zijn. Die administratie uitbesteden aan een boekhouder was te duur.”

Actief als boekhouder

Stan en Robbe leerden Giel Thomas kennen die actief was als boekhouder en onder andere webinars gaf voor startende ondernemers. “We hadden het idee om zelf een programma te maken om jonge starters op weg te helpen met hun boekhouding. We hebben ons van bij het begin specifiek gericht op eenmanszaken. Ook anderhalf jaar later is dat nog steeds onze focus”, legt Stan uit.

Het bleek al snel dat er nood was aan soortgelijk programma. Zelfs door de boekhoudkantoren werd het initiatief goed onthaald. “Het is zo dat boekhoudkantoren zich vaak specialiseren in de begeleiding van grotere bedrijven. Daardoor is het voor startende eenmanszaken niet altijd eenvoudig om een boekhouder te vinden. Bovendien zijn de kosten relatief hoog, zeker wanneer iemand bijvoorbeeld zelfstandig is in bijberoep. We merken zelfs dat grotere boekhoudkantoren klanten naar ons toesturen.”

 

Stan De Pauw. Foto: Ward Bosmans.

Rechterhand

Dexxter, wat Latijn is voor ‘rechterhand’ of voor iemand die geluk afdwingt, zag het levenslicht in 2021. “Na een jaar ontwikkeling brachten Dexxter op de markt. We zijn nu anderhalf jaar voltijds bezig met de applicatie. Ondertussen werken we nog steeds voort aan Dexxter. We zijn bijvoorbeeld bezig met een mobiele applicatie, want voorlopig werkt het programma alleen via de pc. We willen Dexxter in heel België introduceren en daarom wordt hard gewerkt aan een Franse en Engelse versie.”

Het voordeel van Dexxter is volgens de oprichters dat je geen boekhouder nodig hebt voor je eenmanszaak. “In het programma kun je offertes en facturen aanmaken, je kunt je aankoopfacturen inbrengen, je btw-aangifte doen, enzovoort. Elke keer wanneer er een actie vereist is stuurt het programma je een mail met instructies. Je hoeft dus helemaal niets van boekhouden te kennen. Je leert terwijl je het gebruikt en Dexxter volgt alle wettelijke bepalingen. Het programma doet ook zelf suggesties. Ik geef een voorbeeld: wanneer iemand een factuur van 1.000 euro inbrengt in het programma vraagt Dexxter automatisch of zo’n groot bedrag misschien niet eerder een investering dan een kost is. De klant krijgt dan ook meteen de link naar een filmpje of een artikel om het verschil tussen beiden uit te leggen. En het grootste voordeel van Dexxter is wellicht dat je slechts 180 euro per jaar betaalt om boekhoudkundig helemaal in orde te zijn”, legt Giel uit.

Giel Thomas. Foto: Ward Bosmans.

850 klanten

Als je weet dat er in ons land 650.000 eenmanszaken zijn, is er dus een groot potentieel voor een applicatie als Dexxter. In anderhalf jaar wisten Stan, Giel en Robbe al 850 klanten te overtuigen om voor hun applicatie te kiezen. “Eind dit jaar willen we er graag duizend hebben”, zegt een ambitieuze Stan. “De meeste van die klanten zijn starters, vooral mensen die zelfstandig zijn in bijberoep of student-ondernemers. Met Dexxter wordt de administratieve kant van het ondernemerschap heel laagdrempelig gemaakt. Op die manier wordt het interessanter om de sprong te wagen. Dexxter is eenvoudig, begrijpbaar én betaalbaar. Om onze klanten te helpen organiseren we wekelijks gratis webinars. En wie geïnteresseerd is in onze applicatie kan Dexxter een maand gratis uitproberen. We zien trouwens dat de helft van de mensen die dat doen achteraf ook een abonnement nemen.”

LEES OOK. Fietsenzaak De Geus bekroond als ‘kmo van het jaar’ in provincie Antwerpen: “Er is een revolutie bezig op de fietsenmarkt”

Winnaars beloftevolle kmo en kmo van het jaar 2022 en directeur Unizo. Foto: Unizo.

Mobiele versie

De drie jonge ondernemers achter Dexxter zijn heel ambitieus. Ze willen hun applicatie uitbreiden met een mobiele versie en ze willen Dexxter aanbieden in heel België. “We hopen dat iedereen gaat beseffen dat je als eenmanszaak je boekhouding zelf kunt doen.”

Stan, Giel en Robbe zijn uiteraard erg tevreden met de erkenning als ‘Beloftevolle kmo van het jaar’. “We kregen veel positieve reacties via sociale media. Bovendien komt de trofee op het juiste moment. In januari start een nieuw boekjaar en dus is dit een interessante periode”, lacht Stan. “Geld is er niet mee gemoeid, het gaat alleen om de titel en de erkenning. Over geld gesproken … We hebben dit jaar 148.000 euro opgehaald via een win-winner-campagne (crowdfunding) en Kronos zorgde voor een bijkomende kapitaalverhoging van 300.000 euro.”

Foto: Unizo.