Credix Chaim Finizola, Thomas Bohner en Maxim Piessen. Foto: rr.

Start-up van jeugdvrienden staat op prestigieuze Forbes-lijst

ANTWERPEN - Op de Forbes 30 Under 30-lijst prijkt dit jaar Credix, een start-up van drie jonge ondernemers uit Antwerpen. De jeugdvrienden leiden een fintechbedrijf dat investeerders toegang geeft tot groeimarkten zoals Brazilië. Hun team telt na amper anderhalf jaar al 34 werknemers op drie continenten.

Het verhaal van Credix begint op het Sint-Lievenscollege in Antwerpen, waar Thomas Bohner en Chaim Finizola samen op de schoolbanken zitten. “Wij zijn altijd heel ondernemend geweest”, zegt Thomas. “Toen we 17 jaar waren, hebben we een evenementenbedrijfje opgericht voor drum-’n-bassfeestjes. Dat is toen wat uit de hand gelopen: na een tijdje organiseerden we festivals met duizend aanwezigen.” Aan de UAntwerpen leren de twee vrienden Maxim Piessen kennen bij SINC, een organisatie die ondernemerschap bij studenten stimuleert. De drie houden contact, werken samen in andere bedrijven en richten eind 2021 Credix op.

LEES OOK. Antwerpse start-up Credix bouwt aan wereldwijd kredietplatform

Nog geen anderhalf jaar later staan de drie Antwerpenaren al op de 30 Under 30-lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat elk jaar dertig veelbelovende Europese ondernemers selecteert. Credix veroverde de plaats in de categorie ‘Finance’. “Een heel aangename verrassing”, reageert Thomas, de 28-jarige CEO van Credix. “Dit gaat ons zeker helpen om ons verhaal te verspreiden en nieuwe mensen aan te trekken voor ons team.” We bellen Thomas in New York, zijn vaste uitvalsbasis. “Chaim zit in Sao Paolo, Maxim werkt vanuit Antwerpen in de Scheldestraat. Ons team telt in totaal 34 mensen, op deze drie locaties.”

Investeren in Brazilië

Maar wat doet Credix nu eigenlijk? “Met ons platform lossen we twee problemen op”, legt Thomas uit. “Ten eerste is het voor individuen en kleine bedrijven in groeilanden als Brazilië of Mexico heel moeilijk om een lening te krijgen. In België denken we daar niet echt over na. We doen een aanvraag bij de bank en komen te weten hoeveel het zal kosten. Maar in deze landen heeft de helft van de mensen zelfs geen bankrekening. Wie wel een lening te pakken krijgt, moet rentes betalen van soms wel 30 of 40%. Voor kredietkaarten kan dat oplopen tot meer dan 100%. Kleine kredietbedrijven proberen dit op te lossen, maar komen moeilijk aan internationaal kapitaal.”

“Aan de andere kant zijn er in de VS en Europa grote hedgefondsen (of hefboomfondsen, be­leg­gings­fondsen die gro­te winsten pro­beren te be­ha­len door te spe­cu­le­ren op te­gen­ge­stel­de koers­be­we­gin­gen op fi­nan­cië­le mark­ten, red.) die willen investeren in groeilanden, maar daar geen voet aan wal krijgen”, gaat Thomas verder. “Met ons platform verbinden we die investeerders met de kredietverstrekkers.” Dat gebeurt op basis van de blockchain: een digitale databank die niet door één partij wordt gecontroleerd, waardoor iedereen meteen toegang heeft tot alle informatie en de kans op fouten of hacks zeer klein wordt.

Credix
Chaim Finizola, Thomas Bohner en Maxim Piessen. Foto: rr.

Speciale cryptomunt

Credix werkt bovendien met een cryptomunt, maar niet in de vorm die de meeste mensen intussen kennen. “Wij gebruiken geen bitcoin of ethereum, munten waarbij mensen speculeren op de waarde, maar USDC. Dat is een zogenoemde stable coin, waarbij de waarde rechtstreeks verbonden is met de Amerikaanse dollar: 1 USD coin is in principe dus evenveel waard als 1 US dollar. De digitale munt is nodig opdat de transactie instant zou kunnen gebeuren, zonder tussenkomst van een derde partij of een bankoverschrijving.”

Met hun idee om de blockchain en cryptomunten in te zetten bij de handel in leningen, is Credix een pionier. “Toen we begonnen, behoorden we wereldwijd tot de eerste drie of vier bedrijven die dit deden”, zegt Thomas. “Maar intussen is de industrie enorm gegroeid. Ook de traditionele banken bekijken intussen hoe ze traditionele activiteiten op de blockchain kunnen zetten. We krijgen dan ook veel vragen van grootbanken en bekijken hoe we met hen kunnen samenwerken.”

1 miljard binnen 3 jaar

De financiële wereld kijkt dus met veel interesse naar Credix. Het piepjonge bedrijf haalde kort na de opstart 2,5 miljoen dollar op, een tweede kapitaalronde vorige zomer bracht nog eens 11,25 miljoen dollar binnen. Een van de grote investeerders is het Amerikaanse Motive Partners, waar de Antwerpenaar Rob Heyvaert manager is. “Maar ze investeren niet in ons omdat we Antwerpenaren zijn, hoor. Wel omdat ze net zoals wij de financiële markt willen herdenken.”

Tot op heden passeerde al zo’n 35 miljoen dollar aan leningen op het Credix-platform. “Nu willen we opschalen”, zegt Thomas. “Binnen de komende drie jaar willen we naar 1 miljard dollar aan leningen via ons platform.” Op dit moment is Credix vooral actief in Brazilië en zijn de eerste leningen uitgegeven in Mexico en Colombia. “De focus ligt op autoleningen en leningen voor kmo’s, maar we onderzoeken nu ook onder andere de landbouwmarkt. En op termijn willen we uitbreiden naar andere geografische markten, zoals Afrika en Zuidoost-Azië.”