Nieuws Antwerpen Starter van de week: De Uitsprekerij maakt luisterboeken

Starter van de week: De Uitsprekerij maakt luisterboeken

Starter van de week: De Uitsprekerij maakt luisterboeken

ANTWERPEN – Geen Boekenbeurs in Antwerpen dit jaar, maar er is wel ander goed nieuws voor de taalliefhebbers. De Uitsprekerij is een Antwerpse onderneming van Jeroen Medaer en Gerdy Swennen, en profileert zich als de eerste Vlaamse maker van luisterboeken. Anders dan eerdere initiatieven gaat het hier over een privéproject met professionele en ervaren stemmen. Vanaf maandag 18 mei zetten ze elke dag twee hoofdstukken online uit de misdaadroman ‘Poker’ van Piet Baete.

Vanaf maandag kan je via de site van De Uitsprekerij de bestseller ‘Poker’ van auteur en scenarist Piet Baete beluisteren als feuilleton.

Jeroen Medaer: “Er zijn al wel luisterboeken gemaakt in Vlaanderen, maar dat gebeurde vrijwel altijd vanuit een sociaal of creatief-cultureel perspectief. In Vlaanderen was niemand daar echt ‘dedicated’ mee bezig. Voor luisterboeken in Vlaanderen waren er geen platforms, geen productiehuis, of geen stemmen met die specifieke ervaring. Dat gemis staat in schril contrast met het grote aanbod in Nederland, waar luisterboeken met ervaren stemmen worden aangeboden via platformen als Storytel, Luisterrijk, of Kobo.”

Mede-initiatiefnemer Gerdy Swennen vult aan: “Daarnaast is er het geweldige aanbod van wat in Vlaanderen gedrukt verschijnt, zowel fictie als non-fictie, en dat in Nederland als luisterboek eigenlijk niet aan bod komt. Er was dus nog een leemte. Daar zijn wij als eerste in gesprongen.”

Vlaamse stemmen

Naast zijn werk als stemacteur, maakt Jeroen Medaer zijn weg als acteur, theatermaker en performer. Hij startte De Uitsprekerij samen met Gerdy Swennen, ervaren actrice, stemactrice en stemcoach.

“Het idee is dat we vanaf nu met kwalitatieve Vlaamse stemmen en professionele opnames een degelijk aanbod aan luisterboeken maken”, stelt Medaer. “Dat is in de eerste plaats voor de Vlaamse markt. Maar onze eerste contacten in Nederland leren dat ook daar onze Vlaamse stemmen worden gesmaakt.”

De Uitsprekerij heeft al een samenwerking met Storytel, de grootste Nederlandse verdeler van luisterboeken, en ‘verluistert’ samen met het Nederlandse literair platform Papieren Helden een reeks kortverhalen.

Daarnaast zijn er vier boeken in productie. Twee daarvan zijn nog relatief jonge uitgaves: ‘Poker’ van Piet Baete en ‘Papavers’ van Ingrid vander Veken. “De twee andere zijn echte Vlaamse klassiekers”, vertelt Jeroen Medaer. “’Pallieter’ van Felix Timmermans en ‘De Wandelende Jood’ van August Vermeylen zijn binnenkort ook te beluisteren.”

De Uitsprekerij werkt nu al met vijf ervaren Vlaamse stemmen. Dat aantal wordt nog uitgebreid. Op dit moment maakt De Uitsprekerij een reeks proefopnames om nog andere stemacteurs en voice-overs te betrekken. Daar zitten zelfs enkele grote namen bij.

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.