Malle heeft al een kringwinkel, maar het concept van Re-Love is toch nog helemaal anders. Klanten huren een groot houten stapelrek aan 16,5 euro per week en 66 euro voor een maand. Ze zijn volledig vrij waarmee ze dat vullen en welke kostprijs ze vragen. Bezoekers kiezen uit de rekken wat hen bevalt en betalen gewoon aan de kassa. Dat kan zowel cash als elektronisch. De verkopers krijgen hun opbrengst eens per maand doorgestort.
Inneke Broeckx komt uit de sociale sector en haalde de mosterd in Denemarken, waar ze zelf tijdens reizen geregeld binnenspringt bij Guld og Rod, een kleine keten met rekverhuur. Re-Love is ook een ontmoetingsplek, waar de koffie en thee altijd gratis klaarstaat en een speelhoekje voor de kinderen is.
Wie zijn gading niet gevonden heeft, stapt gegarandeerd met een goeie babbel buiten, want een luisterend oor vind je er sowieso. Het sociale aspect vindt Inneke minstens zo belangrijk als de verkoop.
“We hebben veel tweedehandskleding, maar ook handgemaakte spulletjes, speelgoed, juweeltjes, verzamelaarsmateriaal, rugzakken: zolang het netjes is en in het rek past, is het toegelaten”, zegt Inneke. “Van elektronische apparaten verwachten we wel dat ze effectief werken. De mensen huren minimaal voor een week en mogen verlengen.”
Van vijftig naar honderd rekken
Voor veel Mallenaren is het waarschijnlijk geruststellend dat de vroegere supermarkt naast de kerk niet afgebroken wordt voor appartementen maar nu tot een origineel sociaal winkelconcept wordt omgetoverd.
“We wonen hier ook zelf boven de winkel”, zegt Inneke, die op maandag in Westmalle werkt maar de overige dagen in Re-Love Geel blijft. Laura en Kobe worden vast ingezet in Re-Love Malle. Melissa (administratie) en Michelle van het team Geel hielpen bij de opening een handje.
“Nu hebben we vijftig winkelrekken in Malle, maar het is de bedoeling naar honderd te groeien”, zegt Inneke. “In Geel ging dat heel snel, daar zitten we nu zelfs al met wachtlijsten voor wie een rek wil huren.”