Nieuws Antwerpen Starter van het Jaar werkt met nanotechnologie

Starter van het Jaar werkt met nanotechnologie

Starter van het Jaar werkt met nanotechnologie

katrienKatrien Herdewyn, zaakvoerster van Elegnano uit Wezemaal, is verkozen tot de Unizo Starter van het Jaar. Zij haalde het voor oa. de Antwerpse genomineerde Annelies Delmoitie van AnDless.

Unizo organiseert de wedstrijd om mensen te stimuleren  een eigen zaak te starten. “Startende ondernemers zijn cruciaal voor de groei van onze economie. Stromen er geen nieuwe ondernemers in, dan voelen we dat meteen in onze economie, onze welvaart en onze samenleving”, zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De laatste startercijfers zijn alvast positief. In de eerste 9 maanden van dit jaar waren er 2,4% meer starters in Vlaanderen. Het aantal starters stijgt voor het eerst weer boven het peil van 2011 uit.

Katrien Herdewyn is gedoctoreerd in de nanotechnologie en doet niets liever dan wiskundige raadsels te ontcijferen. Maar tegelijk is ze sinds haar 4 jaar gepassioneerd door schoenen. Als klein meisje zat ze steevast onder tafel om de schoenen van de volwassenen te bestuderen. Nu combineert ze haar wetenschappelijke achtergrond met haar passie. Herdewyn ontwerpt schoenen die door behulp van nanotechnologie volledig vuil- en waterafstotend zijn. Tegelijk is ze voortdurend op zoek naar welke nanotechnologie het comfort van haar schoenen nog kan verbeteren.

Katrien Herdewyn onderneemt naar eigen zeggen uit pure passie. Als Starter van het Jaar wil ze starters en potentiële starters motiveren om erin te (blijven) geloven. En ook in zichzelf. “Zowel man als vrouw, je moet gewoon durven uit “je kot” komen. Want als je een eigen onderneming hebt, is er geen glazen plafond. Ik wil jongeren en kinderen ook tonen, dat je in onze maatschappij zelf je pad kan bepalen in het leven en dromen waarmaken, als je durft. Het is niet omdat je voor burgerlijk ingenieur studeert, dat je geen toekomst kan creëren voor jezelf in de modesector”, aldus Katrien Herdewyn. Katrien Herdewyn overtuigde de jury omwille van haar doordachte strategie, haar stevig businessplan en de passie die ze als onderneemster uitstraalt.

Herdewyn integreerde nanotechnologie in schoenen, zodat ze niet meer onderhouden moeten worden en vuil- en waterafstotend zijn. Dit gebeurt door op het niveau van de vezels waaruit het leer bestaat, polymeerpaaltjes te integreren. Hierdoor rust vocht en vuil op deze paaltjes in plaats van in contact te komen met de vezels. Water en vuil in de vezels zijn namelijk de reden dat het leer permanent beschadigd geraakt. Nanopaaltjes (gekend als het lotuseffect) gaan die beschadiging tegen, zonder de flexibiliteit en het ademende karakter van het leer aan te tasten. Herdewyn verkoopt haar schoenen via verschillende kanalen: een webshop, vaste verkooppunten en pop-up stores. Op dit moment richt ze zich nog op de Belgische markt, maar Katrien mikt ook op het buitenland.

Katrien Herdewyn kreeg haar prijs op de Roadshow ‘Ik word mijn eigen baas’ in Antwerpen. Tijdens deze gratis liveshows liet Unizo enkele doorwinterde ondernemers en BV’s op kandidaat-starters los die vanuit hun eigen ervaring vertelden over ondernemerschap. Na de getuigenissen was er ruimte voor persoonlijke adviesgesprekken. Er zijn nog liveshows gepland in Asse, Leuven, Kortrijk, Gent en Turnhout. Meer inlichtingen op www.ikwordmijneigenbaas.be

Katrien Herdewyn haalde het van de andere 4 genomineerden Washcot (Isabel Lambert en David Vandenbogaerde ) uit West-Vlaanderen, Verwarmslimmer.be (Tom Vandendriessche) voor Oost-Vlaanderen, Stradlin (Guido Huyers) voor Limburg en AnDless (Annelies Delmoitie) voor Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.