Nieuws Antwerpen Startup wil vluchtelingen helpen

Startup wil vluchtelingen helpen

Startup wil vluchtelingen helpen

vluchtDe vluchtelingencrisis maakt heel wat los bij de bevolking. Heel wat mensen willen hulp bieden, maar weten vaak niet hoe eraan te beginnen. De Antwerpse startup RBLS heeft daar een online platform voor klaar en heeft www.offerhelp.be gelanceerd. Via die site kunnen vluchtelingen aangeven waar ze nood aan hebben en kunnen Belgen hulp aanbieden. Het initiatief werd ontwikkeld in overleg met Fedasil en een reeks NGO’s.

OfferHelp is een initiatief van het digitale innovatiebureau RBLS uit Antwerpen. Drie jonge ondernemers, Maarten Tak, Franco Prontera en Benjamin Eysermans stellen hun knowhow ten dienste, in de hoop de hulpverlening aan de vluchtelingen die in ons land aankomen te vergemakkelijken: “We hebben de webapplicatie www.offerhelp.be ontwikkeld om de noden van de recent gearriveerde vluchtelingen te verzamelen en in kaart te brengen. Ze kunnen op een heel eenvoudige manier laten weten wat ze precies nodig hebben”, legt Benjamin Eysermans van RBLS uit. RBLS is destijds opgezet als een agentschap dat strategische innovatie wil opzetten.

“Daarnaast kunnen Belgen die hulp willen aanbieden zich ook melden op de site. Vervolgens linken we beiden aan elkaar. Op die manier kunnen vluchtelingen sneller geholpen worden en weten de Belgen veel beter hoe ze hun steentje kunnen bijdragen”, aldus Eysermans. “En voor de overheid is het een middel om de organisatorische en financiële druk die ontstaat door de vluchtelingencrisis te verlichten.”
Het project werd ontwikkeld in samenspraak met Fedasil en na overleg met een hele reeks NGO’s, waaronder Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en Caritas. Het wordt nu gelanceerd voor België, maar de applicatie werd zo ontwikkeld dat ze ook snel in andere Europese landen kan worden gelanceerd.

Het bureau RBLS werd opgestart door drie jonge ondernemers die het afgelopen jaar de master opleiding ‘Management in Innovation and Entrepreneurship’ volgden aan Antwerp Management School (AMS). Benjamin Eysermans: “Wij geloven erin dat ondernemen en zaken doen een positieve invloed kunnen hebben op de samenleving. Daarom hebben we beslist om 10% van onze tijd te spenderen aan het bedenken en uitvoeren van producten en diensten die een positieve invloed hebben op de maatschappij. Toen we de vluchtelingenproblematiek zagen ontwikkelen, vroegen we ons af: wat kunnen we doen om bij te dragen aan een oplossing? Hieruit is het idee geboren voor OfferHelp.”

De startup ontstond in de schoot van de AMS, die zich ook volop achter het project heeft geschaard. “De school heeft ons geholpen om te groeien in onze rol als ondernemers. We kregen hier niet alleen een sterke opleiding, maar ook een stimulerende omgeving en veel inspiratie om ons bedrijf op een duurzame en sociaal bewuste manier uit te bouwen. AMS begeleidde ons ook in de ontwikkeling van dit webplatform. Zo kunnen we hopelijk echt impact creëren met OfferHelp.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.