Picture4 Marc Coucke krijgt een wafel van Roger van Damme, naast hem Frederik Snauwaert (links) en Christian Teunissen, beiden van Xior. Foto Joris Herregods

Sterrenchef Roger van Damme ziet droom uiteenspatten na breuk met tearoomketen Désirée

ANTWERPEN - Het zoete huwelijk tussen dessertenkoning Roger van Damme en tearoomketen Désirée is gestrand nog voor het goed en wel is gestart. Maandagmorgen kondigden beide partijen aan dat “sterrenchef Roger van Damme de samenwerking met Désirée beëindigt”.

Beide partijen stellen dat ze in goede verstandhouding hebben besloten om de samenwerking stop te zetten. Verder doen ze er het zwijgen toe. Dat er meer dan één haar in de (bak)boter zit, lijdt geen twijfel.

Het begon nochtans als een sprookje. Twee dagen voor Sinterklaas 2018 werd op het pleziervaartuig Evanna van Gert Verhulst met de nodige trots een nieuw Antwerps merk boven de doopvont gehouden. Désiré de Lille, het wafel-, lackmans- en pannenkoekenconcept van Mark Stoffels was overgenomen door de groep Xior van onder meer Christian Teunissen, specialist in studentenkamers en -huizen.

Droom

Niet dat de vastgoedmakelaars ineens wafels zouden gaan bakken. Neen, zij bleven bij hun leest en zouden de bekende tearoom in de Schrijnwerkersstraat in winkelwandelkwartier De Wilde Zee compleet strippen en renoveren. Voor de uitdieping en verbetering van het bestaande concept deden ze een beroep op Roger van Damme. De sterrenchef realiseerde daarmee een droom. Hij had al meermaals de wens uitgesproken om zijn carrière ooit te beëindigen in een standingvol pannenkoekenhuis.

 

Roger van Damme draait een pannenkoekje om in de Désirée van Durbuy. Foto Joris Herregods

De nieuw groep kreeg al van bij de aanvang af te rekenen met moeizame verbouwingen en haperende bouwvergunningen. Maar dat hield hen niet tegen om elders aan de slag te gaan. Om al naamsbekendheid te creëren, kwam Van Damme op de markt met stijlvol uitgetekende foodtrucks en foodstalletjes. Het bordeaux en gebroken wit van Désirée mocht in tweevoud blinken in de tribunes van voetbalclub Antwerp. Ook in de businessseats van Anderlecht waren de zoetigheden welkom. Ware, want die samenwerking is na twee succesvolle jaren stilletjes stopgezet.

Paradepaardje Durbuy

Terwijl in Antwerpen de derde, aangepaste bouwaanvraag werd ingediend voor de renovatie van de oude Désiré de Lille bleven Teunissen, Van Damme en co. niet bij de pakken zitten. Samen met mede-investeerder Marc Coucke werd een vestiging van Désirée geopend in Durbuy. Niet verwonderlijk dat die vestiging meteen het paradepaardje werd van de jonge tearoomgroep. Die zette ook zijn eerste stappen in de merchandising van het product. Naast warme wafels en pannenkoeken kon je er koekjestrommels in alle maten kopen, bakmixen om thuis mee aan de slag te gaan, geurkaarsen en zelfs een wit-roze-gouden servies dat Roger van Damme ontwierp en liet uitvoeren door de Kontichse porseleinproducent Serax.

Watersnood na een overstroming, vijf dagen na de opening, kon Désirée niet kisten. In geen tijd stonden ze in Durbuy opnieuw wafels en pannenkoeken te bakken. Met die dadendrang toonde de groep zich meer dan klaar om ook in Antwerpen een succesverhaal neer te zetten.

Stuurloos schip

Dat lukte (nog) niet, maar met Coucke aan boord was de stap naar Oostende niet zo groot. Dus ook daar, aan de Baelskaai, zou een vestiging komen. Alle vergunningen zouden er klaarliggen, maar om een of andere reden zijn de werken er stilgelegd. Is het schip stuurloos?

Daarmee bengelt de Vlaamse tak van de zoete lekkernij doelloos achteraan, want intussen is in Han-sur-Lesse een tweede Waalse vestiging van Désirée geopend. In Antwerpen hielden ze lang voor dat er problemen waren met de goedkeuring van de plannen voor een terras met diverse niveauverschillen aan de achterzijde van het gekende pand in de Schrijnwerkersstraat. Nu zou er toch meer aan de hand zijn.

 

Een impressie van de nieuwe Désirée in De Wilde Zee. Het zal nog even wachten zijn op de realisatie ervan. Foto RR

Maar ook daarover doet de immogroep er het zwijgen toe. Een reden daarvoor kan zijn dat de groep intussen beursgenoteerd is en dat gevoelige informatie de beurswaarde hevig kan doen schommelen.

Bij de andere partner, Roger van Damme, speelt dat niet. Toch blijft het ook daar muisstil. En dat is uitzonderlijk, want Van Damme zag een droom in stukken spatten.