Nieuws Antwerpen Stiptheidsacties van loodsen dreigen scheepvaart te verstoren.

Stiptheidsacties van loodsen dreigen scheepvaart te verstoren.

Stiptheidsacties van loodsen dreigen scheepvaart te verstoren.

Het sectorcomité van de loodsen heeft het licht nog niet op groen gezet voor het akkoord dat vorige week was bereikt tussen minister van mobiliteit Weyts (N-VA)  en de rivierloodsen. Sommige vakbonden blijven zich verzetten tegen wat ze het ‘eenzijdig akkoord’ noemen. Aanhoudende stiptheidsacties dreigen de scheepvaart de komende dagen verder te verstoren.

Weyts wil al geruime tijd het loodswezen rationeler doen werken en de wachttijden voor schepen verminderen. Hij sloot daarvoor een twintigpuntenplan met de Beroepsvereniging van Loodsen, een vakvereniging voor de rivierloodsen. Maar de overheidsbonden VSOA en ACOD kunnen zich niet vinden in één punt van het akkoord. Zij willen geen zogenaamde ‘multivalentie’, waarbij korpsen meer trajecten zouden mogen beloodsen. Met andere woorden rivierloodsen zouden volgens het bereikte akkoord ook op zee mogen beloodsen en omgekeerd. Als toegeving stelde Weyts de multivalentie bij de rivierloodsen nog uit tot na 2019.

Maar de andere bonden waren kwaad over het “eenzijdige” akkoord en zegden het plan op het sectorcomité te zullen verwerpen. Zowel de liberale vakbond VSOA, dat vooral zeeloodsen vertegenwoordigt, als het socialistische ACOD gaven om diverse redenen aan dat ze niet akkoord konden gaan met de bereikte regeling. Binnenkort zou opnieuw worden gepraat met de minister.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.