Nieuws Antwerpen Stories Stop Darmkanker geeft Elon Musk toilet op Mars voor 50ste verjaardag
Antwerpen

Stop Darmkanker geeft Elon Musk toilet op Mars voor 50ste verjaardag

Stop Darmkanker van Luc Colemont heeft Elon Musk op zijn 50ste verjaardag een toilet op Mars geschonken. Het kocht daarvoor officieel een stuk grond op de rode planeet. Het lapje kreeg de naam ‘Elon’s Toilet’ mee. De ondernemer en multimiljardair, die vooral bekend is van Tesla, SpaceX en reizen naar Mars plant, kan er zo straks ook zijn stoelgang controleren.

Elon Musk mocht maandag 50 kaarsjes uitblazen, tevens ook de leeftijd dat het aangeraden is om regelmatig de stoelgang te controleren voor darmkanker. Vzw Stop Darmkanker wil de succesvolle ondernemer daarbij een handje helpen en kocht daarom een stukje grond op Mars, groot genoeg voor een toilet te zetten. Zo heeft Musk als hij later op Mars resideert de mogelijkheid om zijn stoelgang te testen op ‘Elon’s toilet’.

“Deze actie is misschien wel ludiek, maar darmkanker is zeker niet om mee te lachen”, zegt dr. Luc Colemont, managing director van vzw Stop Darmkanker. “Er sterven dagelijks 10 Belgen aan darmkanker. Dat is in een moderne welvaartstaat onaanvaardbaar. Als je de ziekte vroegtijdig ontdekt, heb je méér dan 90 procent kans op genezing. Daarom is het zo belangrijk om vanaf de leeftijd van 50 jaar regelmatig de stoelgang te testen, ook voor Elon Musk.”

De SpaceX-ceo, die op de hoogte werd gebracht door een tweet van Dr. Colemont, ontvangt zijn eigendomscertificaat, enkele stoelgangtesten en een brief met een opmerkelijke boodschap: “We wensen je nog vele (licht)jaren. En we willen niets liever dan je nog verder de wereld – of een andere planeet – zien verbeteren, liefst nog vele verjaardagen lang. Verspreid daarom gerust de boodschap: doe de test! Ook hier op aarde.”

De actiegroep Stop Darmkanker ontstond in februari 2010 toen maagdarmspecialist Dr. Luc Colemont samen met drie jonge studenten besloot om actie te voeren tegen darmkanker. De eerste campagne werd tijdens de internationale darmkankermaand in maart 2010 met succes gelanceerd via sociale media.