Foto Waterstofeconomie

Studie ziet toekomst in Belgische waterstofeconomie

Als België tegen 2050 wil overstappen naar een koolstofneutrale samenleving, zullen we moeten verder kijken dan onze eigen productie van hernieuwbare energie die we in het Belgische binnenland of offshore opwekken. De import van duurzame energie speelt daarbij een essentiële rol. Uit een studie van de waterstofimportcoalitie, een samenwerking van DEME, ENGIE, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en WaterstofNet, blijkt dat dit ook technisch en economisch haalbaar is.

De klimaatdoelstelling om de CO2-uitstoot in België tegen 2050 met 80% te verminderen ten opzichte van 2005 vereist een grootschalige overschakeling van fossiele naar hernieuwbare energie. De lokale productie van zon en windenergie zal moeten worden aangevuld met aanvoer van een deel van de nodige hernieuwbare energie uit het buitenland.

Ruim een jaar geleden bundelden DEME, ENGIE, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en WaterstofNet, hun krachten en expertise om samen de mogelijkheden voor import van groene waterstof in België te analyseren.

Volgens een studie van de waterstofimportcoalitie is de import van deze vorm van hernieuwbare energie een noodzakelijke en haalbare oplossing voor het toenemend grote tekort in West-Europa. Verschillende soorten van waterstof afgeleide dragers afkomstig uit diverse bevoorradingsregio’s zullen tegen 2030-2035 kostencompetitieve hernieuwbare energie en grondstof kunnen leveren.

Jacques Vandermeiren, ceo Port of Antwerp: “Wij willen waterstof als energiedrager en basiselement voor chemie en als brandstof alle kansen geven en engageren ons daarom als actieve voortrekker van de waterstofeconomie. Als wereldhaven en Europa’s grootste geïntegreerde chemische cluster zijn wij hierin een belangrijke schakel. De uitkomst van deze studie en de verdere vervolgstappen bieden veelbelovende perspectieven naar een verdere grootschalige uitrol van waterstoftoepassingen”.