Nieuws Antwerpen Studies chemische procestechnieken sterk in de lift

Studies chemische procestechnieken sterk in de lift

Studies chemische procestechnieken sterk in de lift

jongenstochtochDe wetenschappelijke en technische studierichtingen winnen aan populariteit. Het aantal inschrijvingen voor opleidingen waaruit de chemiesector rekruteert, liggen 3% hoger bij de universiteiten, 7% bij de hogescholen en zelfs 24% hoger voor het Se-n-Se-jaar Chemische procestechnieken in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente inschrijvingscijfers die essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie en life sciences, heeft geanalyseerd.

De zogeheten STEM-richtingen (Science – Technology – Engineering – Mathematics) aan de Vlaamse universiteiten, hogescholen en het voortgezet secundair onderwijs zitten in de lift. Zo goed als alle voor de chemiesector relevante studierichtingen tellen op dit moment meer ingeschreven studenten dan op hetzelfde moment vorig jaar.

Aan de universiteiten stijgen de inschrijvingen van wetenschappelijke en technische richtingen met gemiddeld 3%. De ingenieursstudies kennen voorlopig een bescheiden groei ten opzichte van 2013. Uitschieters zijn de academische bachelors chemie en fysica die een kwart tot de helft meer studenten aantrekken.

De inschrijvingen bij de professionele bachelors aan de hogescholen liggen 7% hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar. De professionele bachelor elektromechanica stijgt sterk met 12%, opvallend omdat deze richting al een van de meest populaire was binnen industriële wetenschappen. Jaarlijks kiezen enkele honderden studenten voor deze richting. Ook de bachelors agro & biotechnologie, en biomedische laboratoriumtechnologie tekenen opnieuw een stijging op. De bachelor chemie kent een kleine terugval na het erg succesvolle academiejaar 2013-2014, maar de inschrijvingscijfers blijven hoger liggen dan alle voorgaande jaren.

Belangrijk voor de chemische sector is ook het Se-n-Se-jaar Chemische procestechnieken (secundair na secundair). De studie leidt rechtstreeks naar de job van procesoperator, een knelpuntberoep. Dit jaar is er een stijging van 24% van het aantal inschrijvingen. Een recordaantal van 165 leerlingen vat deze studierichting op 1 september aan. In vijf jaar tijd kende deze studierichting zelfs een verdrievoudiging van het aantal leerlingen. De opleiding dankt haar succes aan de zeer arbeidsmarktgerichte aanpak. De scholen werken nauw samen met de chemische bedrijven in de buurt en met de sector.

“Voor de chemische industrie en life sciences is de algehele stijging van inschrijvingen in STEM-studierichtingen een opsteker, maar ook een noodzaak. In Vlaanderen heeft de chemische sector jaarlijks 2.000 nieuwe mensen nodig om de vergrijzing op te vangen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. “We zijn dan ook tevreden met de verhoogde aandacht voor het STEM-onderwijs en werkplekleren in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De chemiesector startte vorig jaar met een proefproject rond werkplekleren waarbij laatstejaarsstudenten 4 van de 5 dagen doorbrengen in een chemiebedrijf. Het is belangrijk dat werkplekleren niet beperkt blijft tot enkele proefprojecten in Vlaanderen, maar de komende jaren op een grotere schaal wordt uitgerold, op maat van de behoeften van de industrie. De chemiesector zet graag haar ervaring in om de Vlaamse Regering te helpen om dit te realiseren.”

Om jongeren een beter beeld te geven over de chemie, kunststoffen en life sciences, lanceert essenscia het online platform Breaking Science. Want chemie is eigenlijk overal. In de auto, in smartphones of aan je voeten. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je hoger kan springen met sportschoenen dan met gewone schoenen? Of bij een moordonderzoek, wat zit er in de “magische spray” van de onderzoekers waardoor ze bloed zien dat al opgekuist is? Of een vaccin, wat zit erin en hoe werkt het precies? Alle antwoorden en nog veel meer topics, video’s en weetjes over de chemie, kunststoffen en life sciences zijn te vinden op www.breakingscience.be.

“Maar Breaking Science wil meer dan alleen informeren, het wil jongeren aansporen om wetenschappelijke en technische studies te volgen, in de hoop dat ze later voor een carrière in de chemie, kunststoffen en life sciences kiezen. Op de site staat daarom ook meer uitleg over de mogelijke wetenschappelijke en technische studies en een beschrijving van 45 jobs in de sector”, zegt Koen Laenens, voorzitter van Co-valent, de vormingsfondsen van de chemiesector.
Breaking Science is een initiatief van essenscia en Co-valent.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.