Nieuws Antwerpen Stumabo en FAM wereldspelers in snijmachines

Stumabo en FAM wereldspelers in snijmachines

Stumabo en FAM wereldspelers in snijmachines

stumaboDe twee zusterbedrijven FAM uit Kontich en Stumabo uit Aartselaar hebben hun productiecapaciteit flink uitgebreid. Beide bedrijven tekenen samen voor wereldklasse inzake industriële snijmachines in de voedingsindustrie. Ze worden aangestuurd door de holding Hifferman, eveneens uit Aartselaar.

FAM en Stumabo hebben jarenlang naast en tegen elkaar gewerkt. Ook al zaten ze op nauwelijks enkele kilometer afstand van elkaar. Stumabo is destijds opgezet als Studiebureel Machinebouw door de familie Van Hemelrijk. Het bedrijf maakte aanvankelijk matrijzen en metaalbewerkingsmachines en schakelde geleidelijk aan over op de productie van messen.

FAM, voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw maakte aanvankelijk machines voor de landbouw en de snij- en verpakkingsnijverheid. Het bedrijf uit Kontich ging in de loop van de jaren exlcusief voor de voedingssector werken.

Zeker in de crisis van de jaren negentig groeiden de bedrijven in de hevige concurrentiestrijd uiteindelijk naar elkaar toe. Het leek evident dat ze hun productie beter op elkaar konden afstellen om zo hun doorgroeimogelijkheden groter te maken.

FAM en Stumabo werden in dit opzicht onder de holding Hifferman van de familie Van Hemlrijk geplaatst, een strategische beweging die beide bedrijven een nieuwe dynamiek meegaf. Als Hifferman Industrial exporteren ze vandaag over de hele wereld. “In de jaren tachtig waren we al actief in Amerika”, zegt manager business development Guy Baeten. “Vanaaf 2006 waren we ook aanwezig in Azië.”

De export tekent vandaag voor liefst 80% van de globale omzet die op 30 miljoen euro mag becijferd worden. De ondernemingen stellen 90 mensen tewerk.

Met de nieuwe investeringen bij FAM werden vooral de onderzoeksfaciliteiten uitgebreid. “De klanten is het om de optimale kwaliteit en hygiëne van onze machines te doen. Dat kunnen wij bij FAM de facto demonstreren in ons nieuw customer center. Bij Stumabo werd de productiecapaciteit aan messen aanzienlijk verhoogd,” zegt Guy Baeten. De laatste twee jaar investeerde de groep liefst 10 miljoen euro.

De tandem Stumabo/FAM installeerde onderhand zo’n 4000 snijmachines in meer dan 70 landen ter wereld. Het gaat dan om machines om groenten en fruit te snijden, zuivelproducten en vlees.

Het economisch tijdschrift Trends bracht onlangs een meeslepende reportage over Stumabo en FAM.

De holding Hifferman? De bevreemdende naam Hifferman verwijst naar het schilderij van Gustave Courbet “L’Origine du Monde. De dame die zich in al haar naaktheid laat bewonderen is ..Joanna Hifferman. L’Origine du Monde: kennelijk was het de familie Van Hemelrijk en de stichtende mede-aandeelhouders om de “creatie van maatschappelijke” waarden te doen. De holding gaat al drie generaties terug en is naast haar industriële activiteiten ook actief in vastgoed (Hifferman Rdal Estate) en wellness (Hifferman Wellness).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.