Nieuws Antwerpen StuvEx ontwierp supersnelle kleppen

StuvEx ontwierp supersnelle kleppen

StuvEx ontwierp supersnelle kleppen

peter mackenStuvEx ontwikkelde een innovatief kleppensysteem dat leidingen supersnel kan afsluiten. Op die manier kunnen stofexplosies vermeden worden. Het bedrijf uit Kontich werkte daartoe samen met het Innovatiecentrum, provincie Antwerpen.

Bloem en suiker kunnen ontploffen. Bloem en suiker zijn wel degelijk explosief wanneer ze als stof door de lucht dwarrelen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor grote silo’s waarin bloem en suiker worden opgeslagen.

Daarom worden zulke silo’s en bijhorende leidingen beveiligd tegen explosies. Klinkt makkelijk maar hoe onderdruk je een explosie die zich aan de snelheid van het geluid, 300 meter per seconde voortplant?

StuvEx, een KMO uit Kontich ontwikkelde hiervoor een innovatieve klep die supersnel leidingen kan afsluiten. De klep schuift verticaal in de leiding en onderbreekt op die manier de doorstroming. Deze beweging gebeurt in enkele milliseconden waardoor de kleppen bijzonder stevig moesten zijn om het dichtslaan aan te kunnen. Tot op heden waren zulke kleppen daarom mechanische huzarenstukjes die resulteerden in bijzonder zware en grote constructies (400kg voor een leiding met een diameter van 30cm). Dit is nu verleden tijd dankzij een lumineus idee van StuvEx waardoor een klep nu nog maar 30kg weegt.

Peter Macken, general manager en zaakvoerder van StuvEx: “Heel onze sector probeert de klep zodanig te ontwerpen dat er geen kieren meer zijn. Wij hebben deze denkpiste verlaten en zijn vertrokken van het feit dat er per definitie altijd wel een kier zal zijn. Deze kier beveiligen we vervolgens door bij dichtslaan CO² rond de klep te blazen. Dit is een onschadelijk gas dat niet brandbaar is. We zorgen dus voor een niet brandbare luchtbarrière ter hoogte van de klep.”

Vandaag is de klep realiteit, twee jaar geleden was de klep nog een wild idee. StuvEx stapte met het idee naar het Innovatiecentrum en werkte een ontwikkelingstraject uit dat in een innovatiesubsidie-dossier werd gegoten. Het was deze IWT-subsidie die de bal finaal aan het rollen bracht, aldus Hans Haagdorens.

Omdat de klep perfect blijkt te werken heeft StuvEx de technologie gepatenteerd. StuvEx gaat het product nu lanceren. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de exportcijfers met dit uniek product enorm kunnen groeien. Daartoe is hebben alvast een extra werknemer in dienst genomen om de internationale exportkansen van het poduct te onderbouwen.

StuvEx maakt samen met IExT en Isma deel uit van de Irmaco Group, the International Risk Management Alliance Com. De hoofdzetel van de groep is eveneens gevestigd in Kontich. Het bedrijf heeft ook een eigen vestiging in Groot-Brittannië.

Strategie

De lancering van de nieuwe klep past uiteraard in de brede strategie die StuvEx uitgetekend heeft. Het bedrijf staat in voor het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van bedrijfsklare beveiligingssystemen tegen voornamelijk stofexplosies. StuvEx levert ook toebehoren voor explosiebeveiliging en voor de beveiliging van volledige processen.

Daarnaast ontwerpt, fabriceert, implementeert en onderhoudt StuvEx ook nog eens procesbrandbeveiligingssystemen. Het bedrijf levert bedrijfsklare brandblusinstallaties voor industriële processen. Er worden tevens detectoren, stuureenheden en brandblussystemen voor specifieke toepassingen ontworpen.

StuvEx heeft hiervoor onder de merknaam Pagg een exclusief systeem ontwikkeld van branddetectie en een CO2-blussysteem, dat onmiddellijk reageert bij detectie van een vlam en de vlammen op een flexibele en nauwkeurig gecontroleerde manier blust vóór ze kunnen uitgroeien tot een ernstige brand, waardoor grotere schade en productieverlies vermeden worden.

Naast de productie en de levering van beveiligingsapparatuur omvat het globale dienstenpakket van StuvEx de analyse van het proces bij de klant. In functie daarvan wordt een systeem voor het beveiligen van processen tegen explosies en procesbrand ontworpen.
Naast de levering van het vereiste materiaal en de installatie van de uitrustingen en systemen wordt tegens het onderhoud van de geïnstalleerde beveiligingssystemen gegarandeerd.

Het bedrijf is actief in de meest uiteenlopende sectoren en industrieën zoals de suiker- en graanindustrie, de voedings- en veevoederindustrie, de druk- en verfindustrie, de chemische, petrochemische en farmaceutische industrie, de afvalverwerking, de automobielindustrie, de (bio-)energiesector enz.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.