WaterstofNet Foto: WaterstofNet

Succesvolle test met waterstof in Antwerpse haven

Het VIL-project Hydrolog heeft aangetoond dat waterstof geen verre droom meer is. Waterstof kan weldra doorbreken als zero-emissie brandstof. VIL testte met succes een waterstof aangedreven terminal tractoren een vorkheftruck gedurende zes weken op twee terminals in de Antwerpse haven.

De demonstraties in het project Hydrolog waarbij een waterstof aangedreven terminal tractor en vorkheftruck werden ingezet op terminals van Antwerp Euroterminal (AET) en PSA Antwerp in de Antwerpse haven tonen aan dat waterstof als zero-emissie brandstof op een veilige en performante wijze kan ingezet worden voor de aandrijving van zwaar logistieke equipment.

Wouter Vriens, Project Manager Equipment Transformation & Automation bij PSA Antwerp: “Door deze succesvolle test hebben we niet alleen bijgeleerd over de specifieke veiligheidsnormen maar staan we ook verder in Equipment Engineering. En misschien nog het allerbelangrijkste: onze collega’s zien nu dat vergroening meer is dan een louter theoretische oefening. Op naar het volgende waterstof-demonstratieproject!”

In totaal werkten maar liefst 18 bedrijven mee aan het project. Naast AET en PSA gaat het onder meer om Aertssen, Air Liquide, Brussels Airport, Delhaize, DEME, Ecosource, Engie Electrabel, Fluxys, Inovyn, Kalmar, Motrac, MPET, POM Limburg, Rentaloc, STILL en Toyota Material Handling