Nieuws Antwerpen Supply chain manager moet op de plaats van de actie zijn

Supply chain manager moet op de plaats van de actie zijn

Supply chain manager moet op de plaats van de actie zijn

Een supply chain manager moet zijn strategie niet achter zijn bureau bedenken, maar op de werkvloer.

Mark Coenen is een interim-manager met veel ervaring in logistiek, transitie- en change management. Hij is al dertien jaar actief in België en Nederland, onder meer als Supply Chain and Operations Director in opdracht van 3W. De grootste uitdaging voor een interim-manager in die sectoren is volgens Mark om ‘naar de genba’ te gaan.

Genba is een Japans woord dat zoveel betekent als ‘de werkelijke plaats’. In een detectiverhaal is genba de plaats van het misdrijf, en als een tv-reporter live verslag uitbrengt, is dat vanop de genba.

“Ik heb geleerd dat je in een bedrijf naar de plaats moet gaan waar alle feiten en cijfers te zien zijn”, vertelt Mark in een gesprek met Boudewijn Dupont van 3W. “Je moet je werkschoenen aantrekken en met de mensen, de chauffeurs, de heftruckchauffeurs, de orderpickers, de teamleiders praten. Je moet proberen de processen op de vloer heel goed te begrijpen. Pas dan kun je die vertalen naar managers, naar het bestuur. Als je in staat bent om de juiste KPI’s en de juiste processen naar dat niveau te vertalen, breng je als supply chain manager echt toegevoegde waarde.”

Verandering

De afgelopen jaren is er veel veranderd in supply chain management. Volgens Mark Coenen is er geen alternatief voor automatisering. “Kijk naar de autosector. Laten we eerlijk zijn: die trok eerst naar Oost-Europa en zal op termijn heel Europa verlaten. Onze loonkosten zijn te hoog. Iedereen weet dat, maar we vinden niet snel genoeg een oplossing. In mijn laatste opdracht stelden we vast dat het uurloon te hoog was om competitief te zijn. Dan is automatisering de enige manier om te overleven in Europa. Ik geloof dat het bestuur van veel bedrijven zich moet realiseren dat, als we niet sneller gaan automatiseren, we de strijd zullen verliezen.”

Nieuwe technologie

Nog een stokpaardje van Mark is de nood om nieuwe technologieën toe te passen in supply chain. “Datamanagement en artificiële intelligentie zijn echt focuspunten waar we heel hard aan moeten werken. Kijk wat er op dat vlak gebeurt in China! Sommige mensen denken dat Chinezen alleen maar hetgeen wij doen nabootsen, maar er is meer aan de hand. Zij komen op de markt met vernieuwende artificiële intelligentie, van het soort waar wij alleen maar van kunnen dromen. Van hen kunnen we veel leren.”

Bekijk hier het hele gesprek met Mark, of luister naar de podcast.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.