Nieuws Antwerpen SVK hoopt op herstel bouwmarkt

SVK hoopt op herstel bouwmarkt

SVK hoopt op herstel bouwmarkt

svkDe producent van bouwmaterialen SVK uit Sint Niklaas heeft moeilijke maanden achter de rug. Het ruige winterweer is zeker niet bevorderlijk bij de verkoop van bakstenen, leien of gevelstenen. “We zullen de verloren weken nog moeilijk kunnen inhalen”, zegt bestuurder-directeur Walter Verhaert. “Bovendien onderkennen wij in de conjunctuur nog maar weinig positieve signalen.”

De bouwmarkt is traditioneel een uitstekende barometer bij de economische ontwikkelingen. Ook bij SVK volgen ze al maanden met een bang hart de verkoopijfers op. 2012 was op zichzelf al een minder goed jaar. De omzet daalde met 8% tot 49 miljoen euro. Na een al evenmin sterk boekjaar 2011. “We moeten uitkijken naar de economische heropleving,” zegt Walter Verhaert. “De bouw leeft van het optimisme bij de mensen. Indien de sfeer wat beter zou worden zou ook de bouw kunnen optrekken.”

SVK probeert ondertussen de interne structuren te vereenvoudigen. De sluiting van de boekbinderij was daar al een signaal bij. “De boekbinderij was nog een relict van onze vroegere interne drukkerij. De drukkerij is al enkele tijd gesloten maar we bleven wél nog orders krijgen voor onze boekbinderij. Nu ook in de grafische sector de rentabiliteit steeds meer onder druk staat hebben wij besloten om de lijnen door te knippen. De boekbinderij behoort nu eenmaal niet tot onze core business.”

SVK is historisch gegroeid als Scheerders Van Kerckhove’s Verenigde Fabrieken. De twee stichters Leon-Jean Scheerders en Camilla Van Kerckhove zijn destijds in de productie van bouwmaterialen gestapt als diversificatie voor de handel in kolen. SVK zette traditioneel veel op duurzaamheid en kwaliteit. De dynamiek van toen zit nog altijd in het bedrijf. “Wij gaan ons in de toekomst vooral toespitsen op dak en gevel”, zegt Walter Verhaert. “Het gaat dan om golfplaten en leien waarvan wij meer dan de helft exporteren. Naar oa. Ierland en Engeland. Onze tweede focus is die van architectonisch beton. Gevelelementen dus. Die twee groeimarkten moeten onze traditionele activiteiten in oa. vezelcement onderbouwen.”

Bij SVK werken vandaag zo’n 350 mensen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer