Nieuws Symposium Flanders Make biedt unieke blik op industrie van de toekomst

Symposium Flanders Make biedt unieke blik op industrie van de toekomst

Symposium Flanders Make biedt unieke blik op industrie van de toekomst

Flanders Make organiseert eind november opnieuw zijn prestigieuze symposium, dé jaarlijkse afspraak voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Experts uit binnen- en buitenland schetsen er de trends die de industrie van de toekomst vormgeven en je kunt er een blik werpen op de nieuwste innovaties van Flanders Make. Het symposium biedt daarnaast unieke netwerkopportuniteiten.

Voor zowel grote bedrijven als kmo’s vormt het jaarlijkse symposium van Flanders Make de ideale gelegenheid om op één dag zicht te krijgen op de grote tendensen in de industriële wereld, met concrete voorbeelden, wat hun eigen competitiviteit alleen maar ten goede kan komen. De vijfde editie van dit toonaangevend event vindt plaats op 23 november in de Brabanthal in Leuven.

Digitale transformatie

Het mag niemand verbazen dat digitalisatie een centraal thema is tijdens het symposium. Hoewel er al veel vooruitgang is geboekt, blijft het moeilijk om een digitale transformatie door te voeren op de schaal van een hele fabriek of een heel netwerk van fabrieken. Keynotespreker Biba Visnjicki, hoofd digitalisering van de Nederlandse technologiegroep Tembo, legt uit  hoe technologie en veranderingen in de bedrijfscultuur je helpen om de noodzakelijke overgang naar Industrie 4.0 te maken.

Stefaan Boterberg, senior vice president global operations bij batterijenproducent Duracell, maakt het concept van transformatie dan weer heel concreet. In zijn presentatie toont hij hoe de Duracell-fabriek in Aarschot in vijf jaar tijd helemaal omgevormd werd tot een toonbeeld van een modern maakbedrijf.

Natuur als inspiratiebron

Een opvallende keynotespeech op het programma is die van Karoline von Häfen, hoofd bionische projecten bij het Duitse technologiebedrijf Festo. Zij laat  zien hoe de natuur een inspiratiebron vormt voor nieuwe ontwikkelingen. Festo liet zich bijvoorbeeld bij het maken van grijpertechnologie inspireren door de vorm en werking van de tong van een kameleon. Andere keynotespeeches gaan onder meer over de ethische dimensie van artificiële intelligentie (AI) en het centraal stellen van de mens bij innovatieprojecten.

Bij Flanders Make is het ten eerste uitkijken naar de openingssessie, waarin CEO Dirk Torfs zijn visie op de toekomst van Flanders Make geeft. Andere experts van het onderzoekscentrum lichten onder meer toe hoe op AI gebaseerde technologie de efficiëntie van je productie verhoogt en hoe exoskeletten mee zorgen voor werkbaar werk in een omgeving met flexibele montage.

Innovaties van Flanders Make

Twee bedrijven getuigen tijdens het symposium over hun samenwerking met Flanders Make. Ze leggen uit welke resultaten dit heeft opgeleverd en hoe relevant die zijn voor hun werking. Viceminister-president en Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits zet uiteen welk belang de regering hecht aan technologische innovatie en de rol van Flanders Make.

Het blijft echter niet bij woorden en beelden, je kunt tijdens het symposium met eigen ogen de laatste innovaties van Flanders Make aanschouwen. Zo demonstreren specialisten onder meer hoe je met een digitale tweeling (digital twin) toegevoegde waarde haalt uit je beschikbare data. Je krijgt er ook te zien hoe je snel een robot kunt programmeren door bewegingen voor te tonen in een virtuele omgeving en hoe innovatieve methoden de werkomstandigheden van operatoren veel ergonomischer maken.

Ten slotte is het symposium ook een uitstekend netwerkmoment, want je ontmoet er zaakvoerders, CTO’s en R&D-managers van de belangrijkste kmo’s en grote bedrijven uit de Vlaamse industrie. Schrijf je hier zo snel mogelijk in voor dit unieke event. Early bird-tickets zijn nog beschikbaar tot 10 oktober.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen om competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit cocreatiecentra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria bij de vijf Vlaamse universiteiten.

 

Reageer op dit bericht

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.