Nieuws Antwerpen Tapazz doet buren auto's delen

Tapazz doet buren auto's delen

Tapazz doet buren auto's delen

tapazzHet autodeelbedrijf Tapazz trekt elke maand zo’n 100 nieuwe leden aan. Autobezitters lenen hun auto uit voor enkele uren aan iemand anders en bepalen zelf de prijs die ze ervoor vragen.

Maarten Kooiman (31) startte in de herfst van 2012 in Antwerpen met Tapazz. Sinds begin dit jaar neemt het aantal leden van zijn organisatie snel toe. “We hebben er vandaag al 750” zegt Kooiman. “Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde wagen meer dan 90% van zijn tijd stil staat. Wij willen daar iets aan doen. Vandaag zijn er zowat 70 mensen die hun wagen via ons platform ter beschikking stellen. De andere leden huren hun auto bij ons.”

De verhuurders nemen een foto van hun auto en zetten die op de website www.tapazz.com. Ze zetten er ook de prijs bij die ze voor het gebruik van hun auto willen vragen. Wie een auto wil huren, moet een foto van zijn rijbewijs op de website zetten. De huurder moet ook een zelf gekozen bedrag op de rekening van Tapazz storten, bv. 100 euro. Hij kan dan aanvragen indienen bij verhuurders om een auto te lenen voor een bepaald tijdstip.

“Wij controleren of de huurder bij ons nog genoeg geld op zijn rekening staan heeft om die rit te betalen”, zegt Kooiman. “Als dat zo is kan de de verhuurder het verzoek van de huurder aanvaarden en onderling afspreken over de overhandiging van de sleutel.”

De verhuurder moet 30% van zijn opbrengst afstaan aan Tapazz. Een van de belangrijkste nadelen van het systeem is het verzekeringsrisico: als de huurder een ongeluk heeft met de auto gaat de bonus-malus van de verhuurder naar omhoog. Wie zijn auto verhuurt is ook verplicht om zijn verzekeraar te melden dat hij zijn auto systematisch uitleent aan derden en daar een vergoeding voor ontvangt.

Om nog verder te groeien geeft Tapazz sinds kort aandelen uit. “Wij worden een coöperatieve vennootschap”, zegt Maarten Kooiman. “Iedereen die sympathie heeft voor ons project kan een of meerdere aandelen kopen van 100 euro. In ruil krijg je stemrecht en een dividend.”

Bolides

Tapazz is overigens niet de enige Antwerpse autodeler die sterk aan leden wint. Ook Bolides doet het goed. “Wij hebben vandaag zo’n 100 leden in Antwerpen,” zegt Bart Lizen. “Wij willen er tegen het einde van dit jaar 200 hebben.”

Vandaag staan de auto’s van Bolides geparkeerd in vijf verschillende zones. Dat aantal zones moet binnen afzienbare tijd verdubbeld worden.

Cambio

Ook Cambio dat zijn auto’s ter beschikking stelt van zijn leden wint elke maand nieuwe leden bij. “We groeien met zo’n 30% aan leden per jaar”, zegt Geert Gisquière. Cambio stelt vandaag 1900 gebruikers te hebben.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.