Nieuws Antwerpen Tewerkstelling in Belgische KMO’s stijgt met 0,8 % in eerste kwartaal

Tewerkstelling in Belgische KMO’s stijgt met 0,8 % in eerste kwartaal

Tewerkstelling in Belgische KMO’s stijgt met 0,8 % in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er in de Belgische KMO’s netto 13.650 banen bij. Het gaat dan om bedrijven tot 100 werknemers. Dat is een stijging met 0,8% ten opzichte van diezelfde periode het jaar voordien. Het is meteen de grootste kwartaalstijging sinds 2008. Van die 13.650 kwamen er 8.500 in Vlaanderen bij, 2.850 in Brussel en 2.300 in Wallonië. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HR- dienstverlener SD Worx.

Die kmo-jobindex onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s (bedrijven met 0 – 100 medewerkers). Op dit ogenblik klokt de kmo-jobindex af op 115, wat betekent dat er sinds 1 januari 2006 15% meer medewerkers tewerkgesteld zijn binnen de Belgische kmo’s.

In procenten steeg de werkgelegenheid in het eerste kwartaal, volgens de kmo-jobindex met 0,8%. Om eenzelfde hoge stijging te zien, moeten we teruggaan tot het eerste kwartaal van 2010 en om een nog hogere stijging te ontdekken zelfs tot het eerste kwartaal van 2008 (+1,2%). Ter vergelijking: over heel 2016 steeg de tewerkstelling binnen de kmo’s met 1,86%.

Vooral de kleinste kmo’s wierven aan in het eerste kwartaal  (+0,95%) en de industriële sector kende de sterkste groei (+ 1,03%). Daaruit kan worden afgeleid dat deze groei structureel en duurzaam is.

Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx legt uit: “De kleinste kmo’s zijn traditioneel zeer voorzichtig om aan te werven, maar ook om te ontslaan. Deze stijging binnen de kmo’s mag zeker eens in de schijnwerpers gezet worden, want ze vormen toch een stevige bumper tegen de collectieve sluitingen binnen grote bedrijven.” Het zijn deze grote collectieve ontslagen die regelmatig de landelijke media halen.

De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2006 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s (bedrijven tot honderd medewerkers). Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 personen tewerkstellen.

 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.