Nieuws Antwerpen The CoFoundry wil start-ups begeleiden

The CoFoundry wil start-ups begeleiden

The CoFoundry wil start-ups begeleiden

starterstarterDe Cronos-groep uit Kontich lanceert samen met IBM een nieuwe start-up incubator in de stad Antwerpen. The CoFoundry zal focussen op technologiebedrijfjes die actief zijn in de cloud.

The CoFoundry wil technologieondernemers helpen bij het omzetten van hun idee in een duurzame start-up. De incubator zal niet enkel voorzien in een werkomgeving waar ondernemers van elkaar kunnen leren maar ook in technologische ondersteuning, mentoring en in tal van opleidingen. The CoFoundry zal aanvankelijk opereren vanuit de Cronos-groep in Kontich. Binnen afzienbare tijd komt er allicht een eigen vestiging in Antwerpen.

Daarnaast wil The CoFoundry optreden als een soort ‘co-founder’, en kan de organisatie een eerste investering faciliteren door een beroep te doen op het investeringsfonds voor tech start-ups dat binnen de Cronos-groep wordt opgezet. Het einddoel is om de groei van de bedrijfjes op alle mogelijke manieren te versnellen.

IBM is de structurele technische partner van het initiatief. “IBM stelt zijn Bluemix-cloudplatform ter beschikking van de founders, en dit aan zeer gunstige voorwaarden”, legt Kim Cnudde uit in het gesprek met het vaktijdschrift Datanews. Cnudde neemt de operationele leiding van The CoFoundry op zich. “Cronos kan dan weer technische kennis en ervaring met Bluemix inbrengen. Zelfs de implementatie van IBM’s cognitive computing initiatief Watson wordt mogelijk.”

Begin maart is de ‘start-up garage’ gelanceerd. In de komende weken en maanden gaat de organisatie actief op zoek naar potentiële founders en hun teams. “Starters die de ideation-fase voorbij zijn en die kunnen draaien op IBM komen in aanmerking”, aldus nog steeds Cnudde in Datanews. “De focus ligt uiteraard op cloudbedrijfjes. We denken bijvoorbeeld aan start-ups die werken aan internet of things-toepassingen.”

De ontwikkelingstrajecten die worden aangeboden binnen de CoFoundry zijn altijd op maat. “Er is geen vast parcours”, bevestigt Cnudde. “Elke starter zal op een ander moment in zijn ontwikkelingsproces zitten. Ondernemers die dat wensen, helpen we in hun zoektocht naar een co-founder met een technische achtergrond. Ook coördinatie van de applicatieontwikkeling behoort tot de mogelijkheden.”

Volgens Cnudde in Datanews is het de bedoeling dat kandidaten betalen voor hun traject. “De prijzen zullen conform zijn met de andere start-up initiatieven in ons land, en liggen sowieso een pak lager dan wat je op de markt zou betalen”, klinkt het nog. “Wanneer het echt nodig is, kunnen we de starters helpen met zaaikapitaal vanuit het investeringsfonds dat momenteel wordt opgezet bij Cronos.”

Cnudde denkt over een periode van 1 tot 2 jaar aan een groep van 30 tot 40 man, al beseft ze dat dit een ambitieuze doelstelling is. “Vandaag is de ruimte bij Cronos nog beperkt, maar als we morgen een leuke locatie vinden in Antwerpen kan het snel gaan. In elk geval is het de bedoeling om The CoFoundry op een ‘leane’-manier uit te bouwen, en om klein te starten maar duurzaam te groeien. En als het project succesvol is, sluiten we bijkomende initiatieven in andere Belgische steden niet uit.”

 

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.