Nieuws Antwerpen Thenergo krijgt nog een kans

Thenergo krijgt nog een kans

Thenergo krijgt nog een kans

bioHet Antwerpse energiebedrijf Thenergo krijgt nog een nieuwe kans. Tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders heeft de vertegenwoordiger van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) voor de voortzetting van de activiteiten gestemd. PMV is een Vlaamse overheidsholding.

Thenergo vecht voor zijn laatste overlevingskansen. Het groenestroombedrijf heeft al verscheidene moeilijke jaren achter de rug. De onderneming bouwde haar strategie op energie die gehaald werd uit biomassa, biogas en aardgas. De aanhoudende financiële crisis en de scherpe concurrentie op de energiemarkt heeft het bedrijf echter voor het blok gezet.

Tijdens de afgelopen jaren kon Thenergo enkel nog overleven door activa te verkopen. Het bedrijf is daardoor afgebouwd tot nog twee kleine eenheden die als MyPöwer en Etrim actief blijven binnen de holding Thenergo. MyPower levert energie aan derden, Etrim doet aan energiemanagement en trading.

Omdat het netto-actief van het bedrijf ondertussen verminderd was tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal diende een buitengewone algemene vergadering volgens de alarmprocedure van de vennootschapswet te beslissen over het al dan niet verder zetten van de activiteiten. Tijdens een eerste buitengewone algemene vergadering kon niet gestemd worden omdat er te weinig aandeelhouders aanwezig waren. Tijdens een tweede sessie is er normaal geen quorum meer zodat de aanwezige aandeelhouders hoe dan ook konden stemmen.

Omdat enkel de PMV als aandeelhouder aanwezig was kon de holding met zijn participatie van 29% meteen ook zijn wil doordrukken en stemde voor het verder zetten van de activiteiten.

Gedelegeerd bestuurder Chris Beliën herhaalde dat het management van Thenergo nog altijd op zoek is naar een strategische partner voor het bedrijf. Er zouden gesprekken gevoerd worden met meerdere kandidaten.

Voorzitter Paul Van De Perre wees erop dat de situatie voor Thenergo nu anders is dan enkele jaren geleden. “”Wij hebben veel opgekuist”, zei hij. “Ondertussen is ook de energiemarkt helemaal op zijn kop gezet en zijn er meerdere andere spelers aangetreden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.