Nieuws Antwerpen Thenergo leeft verder als ABO-Group

Thenergo leeft verder als ABO-Group

Thenergo leeft verder als ABO-Group

frankHet Antwerpse energiebedrijf Thenergo leeft voortaan verder als het Gentse studiebureau ABO-Group. Thenergo was in de loop van de afgelopen maanden in zware problemen terecht gekomen en hield uitverkoop. In een reverse take-over heeft ABO de resterende activa én de beursnotering van Thenergo overgenomen.

ABO beheert een groep bedrijven in België, Frankrijk en Nederland die gespecialiseerd zijn in bodemonderzoek, energie, afval, milieu/water en geotechniek. De groep werd sinds 1995 uitgebouwd vanuit een studie- en adviesbureau te Gent. In de onderscheiden filialen, werken 335 mensen. In 2012 werd een omzet gerealiseerd van 31 miljoen euro.

De familie rond Frank De Palmenaer controleert voortaan 94% van het kapitaal van de groep. De investeringsmaatschappij PMV komt op 4,99%. De overname werd goedgekeurd door een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Die tekende de laatste omzetcijfers van 717.000 euro en het verlies van 2,6 miljoen euro af. Daardoor was het eigen vermogen overigens negatief geworden. In de portefeuille stak enkel nog de participatie in een wamrtekrachtkoppelingscentrale bij papierproducent Oudegem Papier.

“Deze overname vormt voor ABO-Group een volgende stap in haar gestage groei. Van een KMO is ABO geëvolueerd naar een internationale onderneming, waarmee de markt dient rekening te houden”, zegt Frank De Palmenaer. “Onze ambitie voor de komende jaren is dit groeipad verder te volgen, zowel organisch, als door acquisities. De beursnotering zal ABO-Group helpen om dit streefdoel te bereiken. Wij zijn zeer verheugd om na constructieve onderhandelingen met PMV en het bestuur van Thenergo deze belangrijke stap te kunnen zetten. Na de doorgedreven herstructurering van Thenergo de afgelopen jaren, was dit de weg om de continuïteit van Thenergo te bewerkstelligen.”

Frank De Palmenaer tekende de ambitie van zijn bedrijf ten aanzien van het tijdschrift Trends duidelijk uit door voorop te stellen “dat ABO voor de volgende vijf jaar een verdubbeling van zijn omzetcijfer en van het aantal werknemers beoogt.” ABO stelt vandaag 335 mensen tewerk.

De raad van bestuur van de ABO-Group bestaat voortaan uit Paul Van de Perre, Nico Terry, Jan Van de Voorde, David Claikens en Martin Duvivier1. De algemene vergadering besliste bijkomende bestuurders te benoemen, namelijk Frank De Palmenaer zelf, Gerard Van Acker en Jan Gesquière. Gerard Van Acker zal de voorzitter van de Raad van bestuur worden en Frank De Palmenaer de gedelegeerde bestuurder. Daarnaast blijft Bavaco NV, vertegenwoordigd door Ivo Van Vaerenbergh, bestuurder.

Tegelijk nam de algemene vergadering nog enkele andere beslissingen. De zetel van de vennootschap wordt verplaatst naar Gent, Derbystraat 255, Maaltecenter Blok G, de thuisbasis van ABO. Over ABO-Group

ABO-Group is een geheel van geïntegreerde engineering & testing ondernemingen, actief op vlak van bodem, milieu, geotechniek, energie, grondwaterbeheersing en afval. ABO-Group heeft de ambitie om via consolidatie en acquisities haar omzet te vergroten en haar activiteitenpalet uit te breiden binnen en buiten Europa.

Als KMO moet ABO xdan wél opboksen tegen de groten van de sector. Zoals Arcadis, Fugro, Grontmij, Haskoning en Tractebel. “Onze troef is onze onafhankelijkheid” pleegt Frank De Palmenaer te stellen. “Wij beperken ons overigens tot staalnames, analyses en consultancy.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.