Nieuws Antwerpen Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in kader van coronacrisis: vier cruciale vragen

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in kader van coronacrisis: vier cruciale vragen

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in kader van coronacrisis: vier cruciale vragen

Vanaf 13 maart 2020 (en voor de volledige duur van de regeringsmaatregelen) wordt een soepele toepassing van het begrip overmacht aanvaard. HR- en well being specialist Attentia geeft een update voor ondernemers in vier vragen.

1. Welke vormen van tijdelijke werkloosheid zijn er naar aanleiding van corona?

“Alle situaties van tijdelijke werkloosheid door het coronavirus beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, ook al kan er bijvoorbeeld nog enkele dagen worden gewerkt”, stelt Cynthia Smeyers, legal consultant bij Attentia.

Traditioneel zijn er twee vormen van tijdelijke werkloosheid: overmacht en tijdelijke werkloosheid door economische redenen. Maar voor corona gaat het dus om werkloosheid wegens overmacht.

2. Welke verplichtingen vervallen?

– De verplichting om een aanvraag tijdelijke werkloosheid voor overmacht in het kader van corona in te dienen vervalt vanaf 13 maart;

– De verplichting om de controlekaarten (C3.2A) af te leveren voor de maanden maart, april, mei en juni vervalt;

– De verplichting om het validatieboek in te vullen voor de maanden maart, april, mei en juni vervalt.

 3. Wat moet u als werkgever wel nog doen indien u tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wil invoeren omwille van de coronacrisis?

De enige formaliteit die u als werkgever nog moet vervullen is de elektronische aangifte ASR scenario 5 (WECH005). “Aan de hand van deze aangifte zullen de uitbetalingsinstellingen en de RVA het bedrag van de uitkering van de tijdelijk werklozen kunnen bepalen”, vult Cynthia Smeyers van Attentia aan.

Voor de klanten van Attentia sociaal secretariaat wordt hiervoor een nieuwe looncode voorzien. Bij het gebruik van deze looncode zal, na de loonberekening, de maandelijkse aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid (ASR WECH005) automatisch doorgestuurd worden naar de RVA.

4. Wat moeten uw medewerkers doen?

“Uw medewerkers moeten een document C3.2 opvragen bij hun vakbond of bij de hulpkas. Dat kan via hun website”, aldus Smeyers. “Dit document moeten ze hen ingevuld terugbezorgen om de uitbetaling correct te laten verlopen.”

Heeft u nog specifieke vragen op vlak van HR of Well-being n.a.v. het coronavirus? Raadpleeg dan zeker even deze pagina of contacteer Attentia.

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.