Nieuws Antwerpen Tomra Systems verwerkt nu ook afval

Tomra Systems verwerkt nu ook afval

Tomra Systems verwerkt nu ook afval

Tomra_Systems_TOM_by_LMKTomra Systems heeft een nieuw systeem voor de verwerking van afval, de TOM op de markt gebracht. Deze afvalbak perst al het materiaal dat er ingeworpen wordt direct samen, waardoor er tot zeven keer meer afval in past voordat de afvalzak vol is. Tomra Systems is als groep gespecialiseerd in leeggoed terugname-automaten. De Belgische vestiging in Ranst tekent mee de expansie van de Noorse groep uit.

“Door de TOM in te zetten kun je flink tijd besparen, omdat deze afvalbakken minder vaak gecontroleerd en geleegd hoeven te worden. De TOM geeft zelfs een melding wanneer hij vol raakt, zodat je op tijd de afvalzak kunt verwisselen. Bovendien leidt het samenpersen van afval ertoe dat er minder volume getransporteerd hoeft te worden, waardoor de transportkosten dalen en het milieu wordt gespaard”, zegt Dirk Punnewaert, Sales Director van Tomra Systems.

Bij het ontwerp van deze geavanceerde afvalbak is echter ook nagedacht over de voordelen voor de eindgebruiker. Zo is de TOM voorzien van een bewegingssensor, die registreert wanneer er iemand aankomt. De klep van de afvalbak opent vervolgens automatisch, wat natuurlijk wel zo hygiënisch is.

De eerste TOM is geplaatst bij de Spar in Wespelaar, waarbij de afvalbak geheel is vormgegeven volgens de huisstijl van de supermarkt. ”De TOM is voor onze zaak een toegevoegde waarde. Het is een leuk, efficiënt toestel dat ons toelaat om op weekbasis niet alleen vuilzakken, maar ook en vooral loonkost uit te sparen. Tomra zorgt er met de TOM voor dat de ledigingsfrequentie drastisch vermindert”, aldus dhr. Arthur de Greef, uitbater van de Spar-supermarkt.

De Noorse groep Tomra Systems is in 1972 begonnen met het ontwerpen, produceren en verkopen van emballageautomaten voor de inname van gebruikte drankverpakkingen. De groep is inmiddels sterk gegroeid. Het productassoritment bestaat daardoor uit een breed assortiment producten voor het herkennen, sorteren, verzamelen en verwerken van verschillende materialen.

Elk jaar opnieuw helpen de geautomatiseerde oplossingen van Tomra om tientallen miljarden wegwerpverpakkingen te recycleren en de CO2-emissies aanzienlijk te reduceren, zegt Dirk Punnewaert.

Tomra Systems is in België enkele maanden geleden verhuisd van Malle naar Ranst. De vestiging was te klein geworden. Met een omzet van nu al meer dan 4 miljoen euro onderkent Dirk Punnewaert ook voor de volgende jaren in België sterke expansiemogelijkheden.

De terugname van leeggoed in de supermarkt is mee een aspect geworden van het groene bewustzijn. De industrie heeft daarop ingespeeld door automaten te bouwen waardoor de winkels niet onnodig tijd en mankracht moeten verliezen. De meeste ketens hebben daar onderhand al op ingespeeld. Zo Delhaize, Carrefour, Match, Louis Delhaize enz. Enkel Colruyt, Aldi en Lidl doen niet mee. Die houden het nog bij de fysieke terugname aan de kassa. Met alle rompslomp vandien.

“Ons concept van de leeggoedterugname automaat is afkomstig van ons Noors moederbedrijf”, zegt Dirk Punnewaert. “Dat heeft op dat vlak al heel wat gerealiseerd. In de Scandinavische landen en in Duitsland is er nu zelfs al een machine voor de terugname van PET-flessen en blikjes. Na sortering kan de automaat de flesjes en de blikjes zelfs pletten. Hier in België zijn we nog niet zo ver. Dit heeft veel te maken met het statiegeld dat bij ons niet op PET-flessen of blikjes wordt gevraagd.”

In de hele problematiek van de teruggave ziet Tomra Systems alvast nog een sterke groeimarkt. Ook ide TOM past in dat perspectief. De groep heeft vandaag 1200 leeggoed terugname-automaten geïnstalleerd. Het kunnen er nog vele honderden meer worden. De installatie van TOM kan de expansie verder ondersteunen. “Vandaar ook onze groei. Wij dienden daarom dringend uit te kijken naar een nieuw pand. Dat hebben we dan gevonden in Ranst. Bijkomend voordeel van het nieuwe kantoor is het feit dat we in Ranst een demoruimte hebben waar we onze klanten de laatste ontwikkelingen inzake innamesystemen kunnen tonen.”

Tomra Systems stelt vandaag 15 mensen tewerk. Die verzorgen oa. ook de na-verkoop-service van de toestellen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer