Duvel Moortgat met Peter Goossens Cédric Heymans, Michel Moortgat, Tom Leven, Peter Goossens. Foto: Jan Van Der Perre.

Topchef Peter Goossens ontwerpt exclusief bier voor Duvel Moortgat

BREENDONK, ANTWERPEN - Driesterrenchef Peter Goossens en zijn sommelier Tom Ieven van het Hof van Cleve hebben samen met brouwers Hedwig Neven en Cédric Heymans van brouwerij Duvel Moortgat een bier ontwikkeld dat hun smaakpapillen helemaal kan bekoren. De Duvel X Hof van Cleve is een zeer gelimiteerd verkrijgbaar degustatiebier dat je, buiten in het Hof van Cleve, maar op twee plekken in het Antwerpse kan proeven.

De pioniers uit de Belgische gastronomie hebben samen in de micro brewery van Duvel aan een nieuwe blend gewerkt. Dat idee is ontstaan tijdens een etentje van Duvel-directeur Michel Moortgat bij de sterrenchef. “Onze samenwerking is spontaan ontstaan, letterlijk tussen pot en pint. Toen hebben we beslist om onze krachten te bundelen om iets speciaals te doen”, vertellen Peter Goossens en Michel Moortgat.

 

Duvel Moortgat met Peter Goossens
Peter Goossens. Foto: Jan Van der Perre.

Maar liefst twee jaar werd er gewerkt om tot een donkerbruin speciaalbier te komen dat Goossens zelf “verbluffend” noemt. “Het is een blend van drie brouwsels, voordien afzonderlijk gerijpt op drie soorten vaten: nieuwe eik, tequila en whisky. Dat werd daarna afgevuld in flessen van 75 centiliter”, zegt brouwer Cédric Heymans, die veel tijd stak in het verfijnen van het recept.

Het degustatiebier van 10,8% wordt bij voorkeur gedronken in een breed wijnglas. Peter Goossens noemt het “verrassend, complex en verfijnd”. “Als je aan het glas ruikt, heb je meteen zin om te proeven. Het bier is heel fris, zeker niet lomp. Of ik het een driesterrenbier vind? Zeker”, zegt hij.

 

Duvel Moortgat met Peter Goossens
Foto: Duvel.

Zijn sommelier gaat daar nog op door. “In de neus neem je geroosterde granen, cacao, honing en gebrande koffie waar. In de smaak zitten aroma’s van bittere chocolade, kandijsuiker en gekonfijte citrus. De vatrijping geeft extra complexiteit met smaken zoals zoethout en vanille. Het bier heeft een lange afdronk, met zachte bitterheid, complexe smaken en verfrissende zuren. We hebben gezocht naar het juiste evenwicht tussen kracht en finesse”, zegt Tom Ieven.

Na maaltijd schenken

De belangrijkste afnemer wordt Peter Goossens zelf, met de bedoeling om het te serveren bij zijn verfijnde Belgische keuken van het Hof van Cleve. De chef ziet heel wat mogelijkheden om het bier te combineren. “Denk maar aan Wagyu-rundsvlees met frietjes en Belgische pickles. Of onze wildklassieker hazenrug met knolselder en witloof. Omdat het heel goed past bij kaas, gaan we het bier vooral na de maaltijd schenken. Het matcht bijvoorbeeld perfect bij een oude harde kaas, of afsmakende roodflorakaas”, aldus Goossens.

De chef hield op de persconferentie nog een pleidooi voor het combineren van bier en kaas. “Elke week is er wel ergens een kaas- en wijnavond en daar heb ik eerlijk gezegd een hekel aan, want veel combinaties zijn echt niet geschikt. Bier wordt in die context nog altijd onderschat, terwijl we daar zo’n rijkdom aan hebben. Daar wil ik hier echt een lans voor breken.” Tijdens de voorstelling van het bier zorgde kaasmeester Frédéric Van Tricht trouwens voor het bewijs van die stelling.

Exclusief

Het speciaalbier is niet vrij te koop en zal maar heel beperkt beschikbaar zijn om te degusteren. Buiten in het Hof van Cleve in Kruishoutem zal het enkel geschonken worden in het Duvel Depot in Puurs-Sint-Amands en in de bars van Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen, zolang de voorraad strekt. In totaal zijn er 2.500 flessen van gemaakt. “Ik sluit niet uit dat we het ooit grootschaliger zullen aanpakken, maar dat was nu niet het uitgangspunt. Het moest vooral ongelofelijk lekker zijn. En daar zijn we in geslaagd”, zegt Peter Goossens.