Nieuws Antwerpen Torfs en EASI beste werkgevers van het land

Torfs en EASI beste werkgevers van het land

Torfs en EASI beste werkgevers van het land

torfstorfsDe werknemers van de schoenenketen Torfs (Sint Niklaas) en van softwareproducent EASI (Nijvel) hebben het meeste respect voor hun onderneming. Zij beschouwen hun firma’s dan ook als de beste werkgevers van het land. Torfs en EASI werden verkozen tot de Best Workplaces 2015 in België. Voor Torfs is dit niet de eerste keer. Die goede score hebben beide bedrijven grotendeels te danken aan de tevredenheid van hun medewerkers. Het resultaat van dit jaarlijks grootschalig onderzoek van Vlerick Business School in samenwerking met het Great Place to Work® Institute Belgium en mediapartner Jobat is gebaseerd op een enquête bij de werknemers die voor twee derden de eindscore bepaalt.

Daarbij wordt gepeild naar drie aspecten die kenmerkend zijn voor een Best Workplace: het vertrouwen van de werknemers in hun leidinggevende (management), de trots van de werknemers over hun prestaties (job), en het plezier dat ze beleven op de werkvloer (collega’s). De resultaten worden aangevuld met een analyse van het personeelsbeleid via een enquête bij management en HR die voor 1/3 meetelt in de eindscore.

Met hun titel van Best Workplace 2015 in België zijn EASI en Torfs volgens professor Buyens (Vlerick) “een voorbeeld voor een mensgericht en kwalitatief personeelsbeleid.”

Bij de kleine bedrijven (minder dan 500 medewerkers) kende winnaar EASI in de afgelopen 2 jaar een grote evolutie. Vorig jaar kwam deze uitgever van business software en apps binnen op nummer 5 en dit jaar stoten ze meteen door naar de top. Volgens professor Buyens (Human Resource Management) hebben ze hun overwinning te danken aan het feit dat ze hun werknemers beschouwen als de belangrijkste driver van hun organisatie: “Zo bieden ze hun werknemers de mogelijkheid om aandeelhouders te worden van de onderneming. Dit creëert niet alleen een sterker engagement naar de werkgever toe, maar ook onderling worden de relaties op lange termijn versterkt.”

AE (Leuven), een producent van software voor architectuur was twee jaar op rij de winnaar maar moet de eerste plaats afstaan, net als Ormit (5). SAS Institute valt uit de top 3 en zakt naar zes. Verder zien we een paar sterke stijgers: Protime gaat van 10 naar 3, Handson & Partners van 8 naar 4. Mars Belgium blijft status quo op 7, net als CTG Belgium (9). Er zijn ten slotte ook 2 nieuwkomers: ALD Automotive (8) en Abbvie (10).

Torfs staat net als vorig jaar op de eerste plaats in de top 10 van grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers). Het bedrijf zet al jaren in op tevreden medewerkers en is een vaste waarde in de top 3. Van bij de oprichting van het bedrijf ligt de focus op de mensen, legt Dirk Buyens uit: “Torfs streeft voortdurend naar tevreden klanten en medewerkers, iets wat volgens hen hand in hand gaat. Ze noemen dat ‘360° zorgzaamheid’. Dit jaar lag de focus vooral op leiderschap. Alle shop managers en hun assistenten doorliepen het afgelopen jaar de ‘Expeditie 360°’, een opleiding die het zorgende leiderschap moet verhogen.”

Accent Jobs en McDonald’s Belgium springen haasje-over, maar behouden hun positie in de top 3. Adecco houdt stand op 4. KBC en Monsanto schuiven beiden een plaats door en belanden dit jaar op 5 en 6. Nieuwkomers vinden we op 8 (Start People) en op 10 (Media Markt).

Er waren dit jaar ook drie special awards:

In de categorie Well-being wordt AE (Evere) beloond voor zijn inspanningen op het vlak van welzijn op het werk. Volgens AE wordt de gezondheid van een bedrijf te vaak bekeken vanuit louter economisch of financieel standpunt. Om te meten of hun bedrijf echt wel gezond is, lanceerden ze het “Bedrijfsgeluk” en ze baseerden zich hiervoor op het concept van Bruto Nationaal Geluk. Concreet streeft AE naar een continue verbetering van volgende elementen van het bedrijfsgeluk: de bedrijfscultuur (waarbij balans centraal staat), vrijheid en gebondenheid, vitaliteit en veerkracht (zowel fysiek als mentaal), Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, en billijkheid t.o.v. marktstandaarden.
Andere genomineerden waren: Ormit en CTG.

In de categorie Employee Involvement werd opnieuw Torfs bekroond. Torfs betrekt zijn medewerkers bij het beslissingsproces door te luisteren, suggesties en feedback te verzamelen en ermee aan de slag te gaan. Daarnaast is het management ook bereikbaar voor vragen van medewerkers. Concreet werd het duurzaamheidsbeleid vooral bottom-up vorm gegeven door tijdens de medewerkersdagen mensen te laten brainstormen rond duurzaamheid. De input resulteerde in een concreet actieplan zowel naar personeel, leveranciers, klanten, milieu als maatschappelijke partners toe.
Andere genomineerden waren: Accent Jobs en Protime.

In de categorie Giving Back kwam ALD Automotives als eerste uit de bus. ALD Automotives doet aan fleet management. Met de komst van een nieuwe CEO gooide winnaar ALD Automotive in 2012 het roer helemaal om. Om de motivatie en het engagement van de medewerkers te verhogen en meer bruggen te bouwen tussen departementen en functieniveaus werden (na een rondvraag bij de medewerkers) drie Inspiration Teams opgericht: ALD Sport, ALD Eco en ALD Gives Back. Terwijl tot voor kort vooral eenzijdig vanuit de top beslist werd over CSR-projecten installeerde het ALD Gives Back team de omgekeerde beweging wat resulteerde in meer betrokkenheid en leuke projecten voor o.a. Make-a-Wish, PaikaProject (UZ Brussel),… De nieuwe Giving Back aanpak veranderde ook het hele DNA van het bedrijf: Giving Back bracht mensen samen en beïnvloedde de manier waarop mensen dagelijks met elkaar samenwerken.
Andere genomineerden waren: Carglass en McDonald’s Belgium.

Waarin verschillen ‘Best Workplaces’ van andere bedrijven, was een van de vragen die gesteld werden bij de afronding van de enquête naar de Best Workplaces 2015?
* Top 10 bedrijven scoren gemiddeld genomen 14% hoger op respect, geloofwaardigheid, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Ondanks het moeilijke economische klimaat zijn vooral de scores op trots en geloofwaardigheid hoog.
* Top 10 bedrijven ontvangen ongeveer dubbel zoveel sollicitaties.
* Top 10 bedrijven hebben een lager cijfer voor absenteïsme.
* Medewerkers van top 10 bedrijven krijgen gemiddeld meer uren opleiding.
* Het vertrouwen van medewerkers van top 10 bedrijven in zowel bedrijf als management ligt hoger.
* Medewerkers van top 10 bedrijven ervaren meer rechtvaardigheid.
* Top 10 bedrijven worden gekenmerkt door een groot familiegevoel en een warme en aangename werksfeer.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.