Nieuws Antwerpen Total investeert 1 miljard euro in Antwerpen

Total investeert 1 miljard euro in Antwerpen

Total investeert 1 miljard euro in Antwerpen

total antwerpenDe Franse groep Total heeft het groen licht gegeven voor een grootschalig moderniseringsproject van liefst 1 miljard euro in zijn Antwerps productiecomplex. Total runt in Antwerpen het grootste raffinage- en petrochemiecomplex van de hele groep.

De strategie van de groep is erop gericht de investeringen te concentreren in de grote geïntegreerde platformen. Op die manier wil Total zijn concurrentiepositie op de markt versterken.

“De goedkeuring van deze investering in een belangrijke mijlpaal voor de verdere ontwikkeling van de Antwerpse productiesite tot een van de meest wintgevende platformen voor raffinage en chemie van de groep”, stelt Patrick Pouyanné, de algemeen directeur van Total Raffinage en Chemie. “Total illustreert er tevens zijn vermogen mee om zich aan te passen aan de markttrends. Wij schroeven bv. onze productiecapaciteit terug waar nodig om ons toe te leggen op producten met een hogere toegevoegde waarde.” Het complex van Total is gegroeid uit de vroegere raffinaderij van Petrofina en het chemiebedrijf Petrochim.

Pouyanné duidt verscheidene projecten aan:

* er komt een nieuw raffinagecomplex dat zal bestaan uit een solvent de-asfalteringseenheid en een milde hydrocracking-eenheid. Het is bestemd voor de omzetting van zware stookolie naar ontzwavelde diesel en huisbrandolie met een laag zwavelgehalte. Total beantwoordt daarmee de trend in de vraag naar producten met een lagere milieu-impact. De opstart van de installatie is gepland voor begin 2016.

* een nieuwe installatie voor de omzetting van raffinagerestgassen met een lagere toegevoegde waarde in goedkope petrochemische grondstoffen ter vervangen van de dure nafta. De doorgedreven integratie van petrochemische eenheden en raffinage-onderdelen zal het concurrentievermogen van de petrochemie versterken. De opstart is gepland voor begin 2017.

* de kleinste en oudste stoomkraker die niet meer gebruikt wordt wegens een gebrek aan afzetmogelijkheden zal stilgelegd worden en ontmanteld.

* de kleinste en oudste productielijn voor polyethyleen zal eind 2014 gesloten worden. Op dat moment zullen de investeringen in andere polyethyleenlijnen voor de producctie van nieuwe polymeren afgerond zijn.

In het industriecomples van Total aan de Scheldelaan werken vandaag zo’n 1700 mensen. De werknemers die aan de slag zijn in installaties die gesloten worden zullen de kans krijgen om hun loopbaan verder te zetten in de nieuwe productie-eenheden.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.