Nieuws Antwerpen Transpico kijkt over de grenzen heen

Transpico kijkt over de grenzen heen

Transpico kijkt over de grenzen heen

transpicoTranspico uit Niel heeft een participatie van 50% genomen in zijn Luxemburgse sectorgenoot TMB Industry. De specialist in industriële verhuizingen hoopt daardoor zijn posities op de Duitse en de Noord-Franse markt te versterken. “Onze firma’s passen perfect in elkaar,” zegt zaakvoerder Dino Naegels. “Er is onder meer een grote synergie in het gespecialiseerde werkmateriaal. Zo beschikken de Luxemburgers bijvoorbeeld over een grote vloot aan elektrische manipulatiekranen van 6 tot 90 ton.”

De verhuis van industriële installaties is een heel specifieke klus. Het kan gaan om de verplaatsing van een enkele machine tot het instaleren van een nieuwe productielijn of zelfs de relocatie van een compleet bedrijf. Daar komt uiteraard heel wat specifieke knowhow alsook aangepast hijs- en manipulatiemateriaal bij kijken.

Transpico is als klein bedrijf in 1930 gestart met verhuis van zware objecten. Die historische roots kun je nog terugvinden in de oorspronkelijke naam van de firma : Transport de pianos et de coffres-forts. “Ondertussen is er een hele weg afgelegd,” zegt Dino Naegels. “Het bedrijf is zich blijven toeleggen op het aanbieden van gespecialiseerde diensten bij het plaatsen, verplaatsen, monteren of demonteren van alle mogelijke machines en industriële installaties. We kunnen onze klanten oplossingen op maat aanbieden in zowat alle sectoren en dat zowel in het binnen als buitenland. Ook bijkomende diensten zoals tijdelijke opslag, verscheping, administratieve afhandelingen enz. behoren tot de mogelijkheden”

Transpico is vooral aanwezig waar complex moeilijke manipulatieopdrachten moeten uitgevoerd worden. “We zijn wellicht niet de juiste partner om enkele paletten met onderdelen van A naar B te transporteren. Onze toegevoegde waarde ligt vooral in de aanpak waarbij onze projectingenieurs vooraf met de klant een specifieke oplossing uitwerken.” Vandaar dat de specialisten van het bedrijf zich de laatste jaren steeds verder oriënteren naar een projectmatige aanpak. Het komt erop aan een industriële verhuis systematisch in te plannen en de klant een flexibele en kwalitatieve uitvoering te garanderen.

Zo’n contract werd bv. enkele tijd terug betekend bij Aleris in Duffel. Transpico kreeg er de opdracht mee een complete productiellijn van het aluminiumbedrijf uit te breken en over te brengen naar Tianjin in China. Een uitdaging waar liefst 13 mensen voor ingezet werden. Samen met de Chinese afnemers hebben die de installatie uit Duffel in Tianjin naderhand weer helemaal opgebouwd. Tot in de details. “Een huzarenstukje waar we best trots op zijn,” zegt Dino Naegels nog.

Precies die internationale schaalverhoudingen hebben er het management van het bedrijf toe aangezet om een participatie te nemen in TMB Industry in Luxemburg. De markt is nu eenmaal snel aan het internationaliseren. Wie wil doorgroeien moet over de grenzen heen durven kijken. “Dat hebben we in het verleden effectief al gedaan maar met TMB Industry zetten we nu een bijkomende stap. Vanuit Luxemburg kunnen we de Duitse en de Noord-Franse markt overschouwen.”

De latente economische crisis heeft Transpico ondertussen niet geremd in zijn expansie. Soms integendeel zelfs. “Het is uiteraard leuker wanneer we machines mogen opbouwen in plaats van afbreken maar we hebben in de gevolgen van de crisis effectief vaak extra werk gevonden. Bedrijven die sluiten halen hun machines naderhand veelal weg om ze te laten overbrengen naar het buitenland.”

Transpico tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 6 miljoen euro. Het bedrijf stelt 45 mensen tewerk. De onderneming is in handen van twee privé-investeerders.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.