Trends roept drie Mechelse bedrijven uit tot ‘Trends Gazellen Ambassadeurs 2023’ voor provincie Antwerpen

ANTWERPEN - MECHELEN - BORNEM - Het financieel-economische nieuwsmagazine Trends heeft voor de 22e keer 250 Trends Gazellen gekozen, de snelst groeiende bedrijven uit iedere provincie. De bedrijven in kwestie hebben volgens het magazine een positieve invloed op het ondernemingsklimaat in hun regio. Uit de lijst van de Antwerpse laureaten, werden Z-Tech, groothandel voor elektrisch materiaal (kleine bedrijven), Creavit Belgium, groothandel in sanitair materiaal (middelgrote bedrijven) en biotechbedrijf Galapagos (grote bedrijven) naar voor geschoven als de Trends Gazellen Ambassadeurs 2023 voor Antwerpen.

De titel van Trends Gazelle wordt door de ondernemingswereld beschouwd als een hoog goed omwille van de nationale bekendheid.

Trends Gazelles worden gekozen op basis van volgende groeicijfers:

  • groei in toegevoegde waarde
  • groei in personeel
  • groei in de cash-flow

De eretitel van ‘Ambassadeur van de Trends Gazellen’ wordt doorgaans toegekend aan de nummer één in de rangschikking, al is dat niet altijd het geval.  Zo moet een Ambassadeur aan bijkomende voorwaarden voldoen, zoals operationele onafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat een bedrijf is kunnen groeien zonder de hulp van externe of moederbedrijven.

Ook dit jaar viel die eer niet te beurt aan de primus van de klas. Het bedrijf dat aan alle voorwaarden voldoet, vinden we terug op de derde stek, met name Galapagos, een biotechbedrijf uit Mechelen dat al bijna drie decennia naam maakt binnen de farmasector. Al kreeg de onderneming enkele jaren geleden een bittere pil te slikken. Filgotinib, het revolutionaire geneesmiddel tegen reuma dat de firma ontwikkelde, werd wel toegelaten in Europa en Japan, maar in de VS bleef het licht op rood staan.

Onder Paul Stoffels, de voormalige cso van farmareus Johnson & Johnson die vorig jaar aantrad als nieuwe CEO, waait er een nieuwe wind door Galapagos. Het bedrijf blijft inzetten op immunologie, maar voegt oncologie toe als nieuw focusgebied.

In de categorie middelgrote bedrijven, legt Creavit Belgium beslag op de gegeerde titel. De groothandel, gespecialiseerd in sanitair- en verwarmingsinstallaties, is eveneens in Mechelen gelegen en blaast dit jaar 20 kaarsjes uit.

Creavit levert aan een brede waaier van klanten waaronder bedrijven uit de bouwsector, overheden en de detailhandel. De Mechelse onderneming is internationaal wijdverbreid en heeft intussen voet aan wal gezet in veertien landen.

Bij de kleine bedrijven mag Z-Tech, een onlinegroothandel voor elektrisch installatiemateriaal uit Bornem, zich de gelukkige winnaar noemen. Oprichter Yves Walschap, stampte het bedrijf tien jaar geleden uit de grond uit een soort frustratie. Hij had namelijk net een negatieve ervaring achter de rug met het online bestellen van elektrisch installatiemateriaal en vanuit de gedachte 'wat je zelf doet, doe je meestal beter', ontstond enige tijd later zijn eigen bedrijf Z-Tech.

Van een bescheiden magazijn groeide de firma in een handvol jaren uit tot een bekende naam in de regio. In 2021 verkocht Walschap zijn bedrijf aan de Herentalse investeringsmaatschappij Heylen Group.

Hier vind je de volledige lijst Trend Gazellen uit de provincie Antwerpen terug.