Nieuws Antwerpen TripodMaker eerste 3D-printer van Belgische makelij

TripodMaker eerste 3D-printer van Belgische makelij

TripodMaker eerste 3D-printer van Belgische makelij

tripodDe oprichters van de Antwerpse projecten Agora Classica en Myshelf werden in de bloemetjes gezet. De plannen van Hugo Cornelis en Johan Plochaet en van Anouk Taeymans werden opgepikt door het Agentschap Ondernemen dat in het kader van Bizzidee innovatieve entrepreneurs steunt. De hoofdprijs ging naar de TripodMaker van Eva Spillebeen en Pieter-Jan Vandendriessche. De TripodMaker is de eerste 3D-printer van Belgische makelij.

Gisterenavond vond in Technopolis in Mechelen de prijsuitreiking plaats van de 11e editie van Bizzidee. Deze ondernemingsplanwedstrijd, een initiatief van Agentschap Ondernemen, steunt ondernemers in het oprichten van hun eigen onderneming en kende in het verleden al veel succesverhalen. Een heel jaar lang werd er druk gewerkt aan gedetailleerde ondernemingsplannen en konden de deelnemers dankzij Bizzidee rekenen op professionele begeleiding en feedback op hun ideeën, onder andere door het toekennen van coaches en het organiseren van het ondernemersbootcamp dat plaatsvond in maart.

De hoofdprijs van deze 11e editie, een geldprijs ter waarde van € 25.000, was weggelegd voor de 27-jarige Pieter-Jan Vandendriessche uit het Kortrijkse en zijn partner Eva Spillebeen. Deze ambitieuze burgerlijk ingenieur ontwierp TripodMaker, de eerste 3D-printer van Belgische makelij. Bijzonder is dat er geprint wordt dankzij het op en neer bewegen van karretjes op verticale geleiders. Alle bewegende delen van de printer zijn vervaardigd uit licht materiaal, waardoor de geprinte zaken een erg mooie afwerking krijgen. Bovendien is de printer in staat om extreem grote formaten te printen, tot drie keer het normale volume van een 3D-printer.

De geldprijs is welgekomen, zegt Vandendriessche: “Met het geld gaan we ons in eerste instantie focussen op de verdere uitbouw van de verkoop. Dit zal verwezenlijkt worden door een voltijdse werkkracht aan te nemen. Nadien gaat er volop ingezet worden op productoptimalisatie”.

De TripodMaker is te koop via de webshop, op www.tripodmaker.com.

De tweede plaats en de daarbij horende € 7.500 ging naar de Leuvense Inge Gypens en Caroline Braeken met Eat & Free – Glutenfree, we make it easy. Zij bieden met hun broodrecepten een oplossing voor alle mensen die glutenintolerant zijn. Ze werkten tot nu toe een zevental recepten uit voor lekkere, smaakvolle én glutenvrije broodjes. De bedoeling is dat deze broodjes te verkrijgen zullen zijn in restaurants, bij bedrijfscatering en catering van vervoersmaatschappijen zoals Brussels Airlines.

Partheas, het project van Koen Wauters en Nico Staels uit regio Brussel, sleepte de derde prijs en dus € 3.000 in de wacht. Dankzij RFID-badges gaan zij patiënten in ziekenhuizen traceren en het voor hen makkelijker maken om hun weg te vinden in het ziekenhuis en naar de wachtzaal. Dit zal ook een concreter beeld geven van de wachttijden. Ook wordt de privacy van de patiënt beschermd, omdat die een volgnummer toegewezen krijgt en dus niet meer bij naam wordt geroepen wanneer hij aan de beurt is. Na een succesvolle implementatie van het project op de orthopedieafdeling van het AZ Herentals, lopen er in hetzelfde ziekenhuis momenteel opnieuw geslaagde projecten op de afdeling gynaecologie en pneumologie.

De BizzBuzz Award werd gisterenavond uitgereikt aan de kandidaat die het meeste opviel door zijn intrinsieke kwaliteiten en vernieuwende visie en die op een maatschappelijk verantwoorde manier de toekomst mee vorm wil geven. Deze eer was weggelegd voor West-Vlamingen David Desmet en Charline Verstraete. Zij willen met hun project Eco Balance Food het hoofd bieden aan het tekort aan dierlijke eiwitten tegen 2050. Dit willen ze realiseren door meelwormen te verwerken in vlees en producten die volledig gebaseerd zijn op insecten en plantaardige eiwitten.

Overige laureaten

• Proxitag van Gentenaar Kristoff Van Rattinghe en co is een innovatief systeem gebaseerd op Google Analytics. Zoals je daar bijvoorbeeld te weten komt hoelang mensen op een bepaalde website blijven en wat ze nadien online doen, wordt dat nu toegepast in de supermarkt. Zo kan je te weten komen hoelang mensen gemiddeld bij bepaalde afdelingen blijven en waar ze nadien naartoe gaan.

• Hugo Cornelis en Johan Plochaet, beiden afkomstig uit Antwerpen, komen op de proppen met Agora Classica, een project om recensies van klassieke muziek nu ook online beschikbaar te maken. Hun website zal binnenkort opengesteld worden voor het grote publiek zodat iedereen gebruik kan maken van de online service van kritieken,
in ruil voor abonnementsgeld.

• Limburgers Jan Comhair en Stef Jans boekten succes met Ipsum CNC. Zij zorgen voor de optimalisatie van het gebruik van CNC-machines (draai- en freesmachines), hetzij door automatisering, hetzij door de aanpak en werkwijze in het productieproces te veranderen. Hun totaaloplossing loopt van idee tot nazorg.

• Anouk Taeymans uit Antwerpen kwam op de proppen met Myshelf, een innovatieve wandplank die je zelf volledig kan aanpassen aan je eigen wensen én die je zelfs kan uitbouwen tot een volledige wandkast met alles erop en eraan.

• In Vlaams-Brabant werd de oplossing voor voicemails uitgevonden. iReachm.com van Peter Staveloz is een applicatie voor smartphones die het gemakkelijker maakt om mensen te bereiken. Deze app zal je telefoon doen rinkelen op het moment dat zowel de beller als diegene die gebeld wordt, beschikbaar zijn.

• Een handige kinderstoel die verstelbaar is op 4 verschillende hoogtes, dat is Fr!ts for Kids van Oost-Vlamingen Miek Wauman en haar echtgenoot Sammy Van De Velde. De kinderstoel kan zo dienen voor aan het keukeneiland, de eettafel, een tekentafeltje of zonder poten als zeteltje.

Meer info: www.bizidee.be
Wenst u meer informatie over één van deze projecten of heeft u interesse in een gesprek met de deelnemers, aarzel niet om te contacteren via nele.minten@primetimegroup.be of op 0477 87 48 38.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.