Foto: Gemeente Essen

Uitbreiding industrieterrein Rijkmaker gaat in juni tweede fase in

ESSEN - Essen breidt het industrieterrein Rijkmaker verder uit met het gebied tussen de Postbaan, Nieuwmoersesteenweg en Schriek. De gemeente legt in juni het voorontwerp voor aan Vlaanderen en de provincie. Daarop volgt een openbaar onderzoek. Het definitieve ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Rijkmaker moet er liggen tegen 2024.

Het RUP is sinds 2018 in opmaak en moet nog een heel traject doorlopen. In juni bespreken en adviseren medewerkers van de Vlaamse, provinciale en Essense administratie in een plenaire vergadering het ontwerpplan RUP Rijkmaker fase 2.

LEES OOK. Turnhouts Jeni Real Estate ontwikkelt bedrijvenpark in Essen

Het lokaal bedrijventerrein biedt ruimte voor kmo’s en ambachtelijke bedrijven die vandaag zonevreemd staan of hinderlijk zijn in dorpskernen, voor nieuwe, startende bedrijven en voor be- en verwerkende bedrijven.

Het wordt een duurzaam bedrijventerrein, omzoomd met groene zone, vooral richting het noorden (Schriek), waar het terrein aan een woonzone grenst. Daarbij is er aandacht voor de nodige buffering van hemelwater en groen- en waterzones.

 

 

Er komt geschakelde en meerlagige bebouwing, met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en warmtepompen om te zorgen voor een optimaal zelfvoorzienend bedrijventerrein. Parkings en vergaderruimtes kunnen bedrijven delen, net als opslag, laadzones, afvaldepots, … Er komen voldoende fietsenstallingen en laadpunten voor elektrische fietsen.

Een groen rustpunt met bank nodigt voetgangers en fietsers uit om even uit te rusten of te picknicken. Er is voorzien in een nieuwe weg waarlangs zowel wagens, vrachtwagens als fietsers en voetgangers zich vlot en veilig verplaatsen. Zo komen er fietspaden en een wandelpad.

pom@pomantwerpen.be, 03.240.68.00