Nieuws Antwerpen Uitgeverij Pelckmans neemt Van Halewyck over

Uitgeverij Pelckmans neemt Van Halewyck over

Uitgeverij Pelckmans neemt Van Halewyck over

pelckmansDe Uitgeverij Pelckmans neemt uitgever Van Halewyck  uit Leuven over. Daarmee verbreedt Pelckmans zijn porfolio. Pelckmans is vooral actief op het vlak van de educatieve uitgaven – Van Halewyck doet zowel aan fictie als non-fictie. Van Halewyck geeft oa. succesauteur/kok Jeroen Meus uit. Uitgever Lut Raeymaekers van Van Halewyck stapt over met haar hele team. De nieuwe ploeg zou op termijn verhuizen naar een nieuw pand in Antwerpen.

Het gaat de Uitgeverij Pelckmans kennelijk voor de wind. De onderneming uit Kalmthout heeft trouwens een goed boekjaar 2014 achter de rug. De omzet steeg met 11% tot 23,5 miljoen euro. In een relatief moeilijke sector slaagt de familie Pelckmans er toch in om continuïteit in de activiteiten te leggen. De Uitgeverij Pelckmans is met zijn educatieve uitgaven een sterkhouder onder de Vlaamse uitgevers. De jaarlijkse belastinggids is een van de traditionele sterkmakers van het bedrijf.

De Uitgeverij Pelckmans is een van de hoekstenen van de Vlaamse uitgeverswereld. De wortels van het bedrijf liggen bij De Nederlandsche Boekhandel die opgericht werd in … 1892. De onderneming kwam in de loop van de jaren in handen van de familie Pelckmans die mee een bijdrage wilde leveren aan de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Vandaar ook de inzet voor filosofie, religie, sociologie, geschiedenis en politiek. Gedelegeerd bestuurder Thom Pelckmans, Jan en Rudi Pelckmans sturen vandaag mee het bedrijf aan.

Ondanks de revolutionair snelle ontwikkelingen in de uitgeverswereld is de Antwerpse uitgeverij er niettemin toch in geslaagd om mee te evolueren met de moderne trends. Zo de digitalisering bv. De onderneming bracht in dit opzicht de eerste Vlaamse mobiele app uit voor het vak Latijn.

In dit opzicht mogen de financiële resultaten van het bedrijf best gezien worden. De onderneming zette volgens de jaarrekening die gedeponeerd werd bij de Nationale Bank een bedrijfsresultaat neer van liefst 3,6 miljoen euro. De winst steeg tot 2,3 miljoen euro.

In Kalmthout zijn 60 personeelsleden aan de slag. In 2013 werd de Uitgeverij Abimo in Sint Niklaas overgenomen.

Uitgeverij Pelckmans kreeg enkele weken geleden nog bakken kritiek over zich heen toen uitgever Karl Drabbe aan de deur gezet werd. Volgens sommige commentaren zou de Vlaams-nationalistische overtuiging van Drabbe daar de oorzaak van zijn. Pelckmans heeft dat evenwel ontkend. Volgens Thom Pelckmans behoort de reden voor het ontslag “tot de privé-sfeer.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.