Nieuws Antwerpen Umicore investeert 100 miljoen in Hoboken

Umicore investeert 100 miljoen in Hoboken

Umicore investeert 100 miljoen in Hoboken

umicore-hoboken-zadelt-kinderen-op-met-lood-in-bloed-id15419-1000x800-nDe materialengroep Umicore gaat 100 miljoen investeren in zijn fabriek in Hoboken. Daarmee moet de capaciteit van de smelter en de hoogoven opgetrokken worden tot 500.00O ton per jaar. Er zullen ook technische verbeteringen aangebracht worden. Hoboken is al vele jaren het échte goudhaantje van Umicore.

Met een miljardeninvestering in de recyclagesector heeft Umicore destijds onder Karel Vinck de materialengroep gered van de ondergang. Het toenmalige Union Minière zat toen nog vast aan de cyclische bewegingen van de zink- en de koperprijzen. De bouw van een geavanceerde smelter dito hoogoven was een perfect schot in de roos want de recyclage-activiteiten hebben vele jaren naeen miljoenen euro’s rendement gegarandeerd.

Op basis van een aantal marktstudies en technische evaluaties is nu besloten om de capaciteit van de installatie verder op te voeren. Bovendien zouden een aantal technische verbeteringen aangebracht worden. Die werden eerder ontwikkeld in de UHT (ultra high temperature)-pilootfabriek van de groep. Op die manier zou Hoboken zijn verwerkingscapaciteit aan complexe materialen verder kunnen uitbreiden. Daarbij worden vooral de complexe residuen van de non-ferro metaalindustrie geviseerd. Zoals afval van lood- en zinksmelters en van mijnbouwgroepen die nog meer onzuiverheden vertonen dat de metalen die nu verwerkt worden. Volgens marktanalyses zal de beschikbaarheid van dergelijke residuen in de komende jaren flink stijgen. Naarmate de grondstoffen schaarser worden zal de ontginnen van meer complexe ertsen meteen ook leiden tot concentraten met een hoger gehalte aan onzuiverheden, is de redenering. De verwerking van deze complexe concentraten door de leveranciers van Umicore zal op termijn dan ook tot meer complexe bijproducten leiden.

Gedelegeerd bestuurder Marc Grynberg gaf nog aan dat het uitbreiden van Hoboken een makkelijker beslissing ws dan elders “from scratch” te beginnen in bv. Afrika of Azië. “We hebben nog tijd om elders te investeren. De markt is er evenwel niet overal rijp voor. De milieureglementering is niet overal even streng. Maar voor alle duidelijkheid: Hoboken is geen regionale recyclagefabriek. We ontvangen er producten van over heel de wereld; Ook vanuit Azië. Of we ooit een recyclagefabriek bouwen in Azië is in dit opzicht afhankelijk van de markt en van de strengere wetgeving om metalen te recycleren. Het is nog te vroeg om daar al op te antwoorden.”

Hoboken zal op termijn extra mensen in dienst nemen om de verhoogde productiecapaciteit op te vangen. Hoeveel is nog niet duidelijk.µ

Prijzen

Bij een update van de lopende resultaten van de groep gaf Umicore anderzijds wél aan dat de recurrente bedrijfskasstroom voor het lopende jaar iets lager zal uitkomen dan aanvankelijk ingeschat. Topman Marc Grynberg houdt het nu bij een cijfer van 300 tot 330 miljoen euro. Vorig jaar was dit echter nog 372 miljoen euro.

De daling van het resultaat wordt door Grynberg toegeschreven aan de daling van de metaalprijzen waardoor precies de recyclage-activiteiten onder druk stonden. Bovendien neemt de concurrentie in de sector ook opvallend toe. Umicore recycleert vandaag vooral edele en andere metalen uit afgedankte elektronica. De divisie tekende verleden jaar voor 28% van de groepsomzet maar ook voor liefst 61% van het bedrijfsresultaat.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer