Nieuws Antwerpen Umicore sluit belangrijke deal met Volkswagen

Umicore sluit belangrijke deal met Volkswagen

Umicore sluit belangrijke deal met Volkswagen

De Belgische materialengroep Umicore, met een belangrijke vestiging in Hoboken, en de Duitse autobouwer Volkswagen richten een joint venture op om samen materialen te maken voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s. De gezamenlijke productie zou, na goedkeuring van de joint venture, in 2025 van start gaan met een aanvankelijke capaciteit van 20 gigawattuur per jaar. Doel is om die binnen de tien jaar op te krikken naar jaarlijks 160 gigawattuur, wat neerkomt op de aandrijving van 2,2 miljoen volledig elektrische auto’s.

Binnen de joint venture is het de bedoeling dat Umicore en Volkswagen chemische tussenproducten en kathodematerialen zullen maken voor de batterijcellen van de Duitse constructeur in Europa. Die worden geproduceerd in de gigafabriek van Volkswagen in Salzgitter.

Over de locatie van de joint venture bestaat nog geen zekerheid. “Dat moeten beide bedrijven nog uitmaken”, licht kersvers Umicore-CEO Mathias Miedreich toe. Hij benadrukt ook dat de joint venture niet betekent dat Umicore exclusief met Volkswagen gaat samenwerking rond kathodematerialen. “We zullen andere klanten en andere markten blijven bedienen”, verzekert hij.

De grote schaal van de samenwerking zal wel leiden tot een zekere en kostencompetitieve bevoorrading van kathodenmaterialen. “Het verzekert Umicore’s toegang tot een belangrijk deel van de Europese vraag naar kathodematerialen voor elektrische voertuigen, wat aanzienlijke schaalvoordelen zal opleveren en een grote sprong voorwaarts betekent in de verdere uitbouw van zijn strategie als wereldleider in materialen voor schone mobiliteit”, zegt het bedrijf.

Beide bedrijven overwegen om later ook activiteiten rond raffinage en de recyclage van batterijen op te nemen in de joint venture.

Domper op de feestvreugde was wel dat Umicore verwacht in 2022 en 2023 minder winst dan eerder gedacht te maken met zijn activiteiten rond batterijmaterialen. Dit had meteen ook effect op de beurskoers van Umicore.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.