Nieuws Antwerpen Umicore's goudhaantje uit Hoboken staat onder druk

Umicore's goudhaantje uit Hoboken staat onder druk

Umicore's goudhaantje uit Hoboken staat onder druk

hobokenDe materialengroep Umicore realiseerde tijdens het eerste halfjaar vrij stabiele inkomsten van 1,2 miljard euro. Omdat de recyclage-eenheid in Hoboken duidelijk last had van lagere metaalprijzen staan de resultaten evenwel onder druk. “Wij zien niettemin een stabilissering in veel van onze eindmarkten”, zegt gedelegeerd bestuurder Marc Grynberg.

Hoboken is met zijn recyclage-eenheid vele jaren de trots geweest van Umicore. De Antwerpse fabriek realiseerde al die tijd uitstekende cijfers. De efficiënte recyclage van oude elektronica bleek al die tijd een sterke bron van inkomsten. Omdat ook de concurrentie de recyclagemarkten ontdekt heeft staan de marges evenwel in toenemende mate onder druk. De kosten zijn bovendien eveneens gestegen. De omzet in de divisie recyclage daalde daarom met ineens 10%. Op die omzet realiseerde Umicore nog “slechts” een operationele marge van 33% tegenover 35% in diezelfde periode van verleden jaar. De bedrijfswinst zakte met 16%.

Met 1,2 miljard euro aan inkomsten realiseerde de materialengroep evenwel nagenoeg dezelfde cijfers als tijdens diezelfde periode van 2012: de daling bleef beperkt tot 0,8%. De Ebit, de bedrijfswinst daalde evenwel met liefst 15% tot 163 miljoen euro. Het rendement op het eigen kapitaal, Roce daalde tot “nog maar” 14%.

Toch zijn de financiële resultaten hoe dan ook nog vrij behoorlijk. De beursanalisten hadden duidelijk minder goede cijfers verwacht. Het aandeel stond daarom al geruime tijd onder druk. Grynberg blijft daarom vrij optimistisch: “we blijven werken aan onze groei-initiatieven op langere termijn terwijl we tevens onze operationele voetafdruk aanpassen daar waar de marktrealiteit dit noodzakelijk maakt. Het is duidelijk dat de trends naar grondstoffenschaarste, de nood aan schone lucht, de evoluite naar elektrische voertuigen en hernieuwbare energie in ons voordeel blijven alsook Umicore’s veelbelovende technologische ontwikkelingen en marktposities.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer