Nieuws Antwerpen Unieke implanteerbare microchip voor protheses met gevoelservaring

Unieke implanteerbare microchip voor protheses met gevoelservaring

Unieke implanteerbare microchip voor protheses met gevoelservaring

Op 16 en 17 mei vond het technologieforum ITF2017 in Antwerpen plaats. ITF België is een initiatief van imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie.
Het jaarlijks tweedaags technologieforum is imec’s belangrijkste networking evenement voor de internationale en lokale tech wereld. Het thema van dit jaar was: “Nano-Bytes Creating Magic”.

Naast internationale topsprekers uit de tech industrie en exclusieve keynotes waren er zeven thematische breakout sessies rond verschillende technologietrends en een demo-vloer met meer dan 50 interactieve demo’s met imec’s technologie.

Sinds het samengaan van imec en iMinds in 2016 brengt ITF2017 een nog bredere kijk op hoe de ontwikkeling van steeds krachtigere en kleinere microchips ons zal toelaten elk object intelligent te maken en massa’s data beschikbaar te maken voor iedereeen. Door die data te combineren en te vertalen in betekenisvolle informatie kunnen echt intelligente toepassingen gemaakt worden die ons leven zullen verbeteren, en dit in domeinen als slimme gezondheidszorg, slimme steden, mobiliteit, Industrie 4.0 en duurzame energie, daarbij ook rekening houdend met digitale privacy en veiligheidsoverwegingen.

Op de eerste dag presenteerde imec als eerste ter wereld een prototype van een implanteerbare microchip voor protheses met gevoelservaring, ook haptische protheses genoemd. De chip kan heel nauwkeurige feedback van de zenuwcellen naar motorische elementen in een kunstarm sturen zodat meer intuïtieve controle van de kunstarm mogelijk wordt. Via sensoren in de prothese kan ook feedback naar de hersenen gestuurd worden waardoor een gevoelservaring gecreëerd kan worden.

“Voor deze chip werd een nieuwe technologie voor biocompatibele omhulling gebruikt, die nanolagen van superieure diffusiebarrieres afwisselt met zeer dunne polymeerlagen met uitstekende mechanische eigenschappen,” zegt Maaike Op de Beeck, programma manager bij imec. “Het uiteindelijke resultaat is een ultradunne flexibele chip met een dikte die vergelijkbaar is met die van een menselijk haar, waardoor hij op een zeer weinig invasieve manier geïmplanteerd kan worden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.